Администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама превела 200 хил. долара на организация, финансираща тероризма

САЩ са финансирали при управлението на президента Барак Обама организация, свързана с ликвидирания през 2011 г. международен терорист №1 Осама бин Ладен, твърдят американски медии, предаде БНР.

Предишната президентска администрация е одобрила безвъзмездна помощ от 200 хиляди долара за групировка, свързана с „Ал Каида“.

Още през 2004 г. службата за контрол на чуждестранните активи към министерството на финансите на САЩ включва Ислямската агенция за взаимопомощ (ISRA)в Хартум – столицата на Судан, в списъка на организациите, финансиращи тероризма, и я уличава във връзки с Бин Ладен.

Десет години по-късно – през март 2014 г., Американската агенция за международно развитие (USAID) отпуснала $723 000 на благотворителната организация „Уърлд вижън“, като $200 000 от тях са насочени към ISRA. Парите са разпределени за оказване на помощ на разселени лица, засегнати от продължаващия конфликт в Судан, се казва в официален документ, цитиран от информационните агенции.

USAID обясни, че след това е направена ревизия на политиките за одобрение на бенефициентите. Освен това е актуализирано и обучението на служителите, които се занимават с договарянето, коментира случая официален представител на държавната агенция.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка