Администрацията на Тръмп преразглежда споразумението за прекратяване на ядрената програма на Иран

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп  провежда цялостен междуведомствен преглед на договора за ядрената програма на Иран. Според държавния секретар Рекс Тилърсън съществуващото споразумение не успява да постигне целта за Иран без ядрени оръжия. Тилърсън изрази загриженост, че оставен без контрол Иран може да тръгне по пътя на Северна Корея. В писмо до Конгреса държавният секретар посочва, че към момента Техеран спазва условията по договора за замразяване на ядрената си програма в замяна на вдигане на санкции. По думите му, една от целите на 90-дневния преглед, който ще приключи с издаване на препоръки, е да се разгледат действията на страната в Близкия изток. Иран е водещият световен спонсор на тероризъм и е отговорен за подсилването на не един конфликт и подкопаване на американските интереси в страни като Сирия, Йемен, Ирак и Ливан. Страната продължава да подкрепя атаки срещу Израел, посочва Тилърсън.

Договорът с Иран, сключен по време на президента Барак Обама бе фокусиран върху ядрената програма и не засягаше темата за подкрепа на терористични организации. Според настоящата администрация този подход е бил погрешен и сега ще се вземат под внимание всички заплахи, идващи от Иран. Въпреки коментарите си, че споразумението от 2015 г. не е достатъчно добро Рекс Тилърсън не се обяви за прекратяването му.

Действащият договор бе сключен между Иран и петте постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия и Европейския съюз. САЩ проучват как да поставят под натиск Северна Корея заради ядрената й програма, заяви междувременно държавният секретар Рекс Тилърсън. Разглежда се целият статут на Северна Корея от гледна точка на държавната подкрепа за тероризма. Проучват се и други начини, по които Пхенян да бъде принуден да влезе в диалог, каза Тилърсън.

Коментари

Задължително поле