Аквамаринът отваря очите на ясновидеца

Минералът с цвят на лятно море

Синият минерал украсява не една кралска корона – една от най-разкошните е на Елизабет II. Забележителни тиари с аквамарин имат още шведската кралица Маргрете и люксембуркската принцеса Сибила

Аквамаринът е не само в цветовете на морето през лятото – той носи и същото усещане за спокойствие, чистота и съзерцателност. Това е минерал на почтените хора. Не търпи лъжи, нито дребни хитрувания, но награждава щедро с късмет, любов и закрила благородните и непорочните. Щастлив е всеки, който го има за защитник.

Закрилник на моряците и пътешествениците, пазител на истината и любовта и още толкова други способности приписват на прелестния аквамарин. Неговата хубост не е дръзка и яростна, като тази на изумруда, рубина и диаманта. Цветовете му са меки и нежни като цвета на най-чистото лятно море. Излъчва същото спокойствие на морските вълни, същото уверение, че всичко ще бъде наред, че всички грижи са разрешими. Източните народи го наричат го "камък на ясновидеца".

Нанизи от аквамарин са открити край мумиите в древните египетски гробници. В Египетските царства, както и шумерите, са носили аквамарин за да им донесе щастие и вечна младост. В древен Рим се е давал на младоженците, след като са консумирали брака си, тъй като се е предполагало, че ще запази силната им страст. А в Средновековието вярвали, че може да пробуди загубената любов между съпрузите. Това е камък на вечната любов, символ на мира и чистотата. На Изток е известен като камък на Пророка, затова този, който го ползва, се пречиства в мислите и чувствата си, става непорочен. Също така прави характера по-ведър и благ, но без да собственикът на камъка да губи своята индивидуалност.

Името му идва от латинското aqua marina - "морска вода". Кръстен е така, заради прозрачността и цвета си - от съвсем бледосин, почти безцветен, до наситено морско синьо. Също както смарагда, той е вид берил, по-точно - берилиево-алуминиев силикат с железни йони. Съответно твърдостта му е много голяма - по 10-степенната скала на Моос е 7,5-8. Има шестоъгълна кристална структура. Обикновено при обработката се фасетират, но когато са оформени в кабошон (със заоблена повърхност), може да прояват ефекта "котешко око".

В България аквамарин има в Рила и Родопите. Големите находища са в САЩ, Бразилия, Мексико, Индия, Зимбабве, Русия, Афганистан, Пакистан и др., като най-ценните са от Бразилия.

Нежният на цвят камък има мощно въздействие върху човешкия организъм. В далечното минало очилата са били изработвани от аквамарин, тъй като този кристал действа и успокояващо на очите. Той спасява от зависимостите към алкохол, комар, цигари и наркотици. Навремето мислели, че служи като противоотрова, вероятно защото укрепва бъбреците, черния дроб, далака и щитовидната жлеза, като по този начин пречиства и организма като цяло. Помага при здравословни проблеми във врата и гърлото - за целта трябва да се носи на къса верижка, за да пада точно на това място. Хроничен тонзилит може да бъде лекуван, като се носи огърлица от аквамарин заедно с тюркоаз, содалит, халцедон и син топаз.

Хората, които се стремят към истините на невидимия свят, го носят за да засилят способността си да предвиждат бъдещето и да подобрят интуицията си. В зависимост от цвета, аквамаринът се свързва с 5-та (или гърлената) чакра, полезен е при медитация, тъй като носи спокойствие, мир, вдъхновение и любов. Също така засилва личната сила и аурата. Когато се постави на 3-та чакра (тази на слънчевия сплит) води до отпускане на слънчевия сплит и успокояване на храносмилателните органи.

 

Мени цветовете си

Ако потъмнее, значи идва буря

Точно като морето аквамаринът мени цветовете си според настроението на своя притежател. Ясно син е, когато собственикът му е спокоен и уравновесен. Но ако е ядосан, притеснен или подтиснат, камъкът помътнява. А ако пък побелее, това е знак за притежателя му, че е обграден от лицемери. Истината е, че аквамаринът се обезцветява и при прекалено нагряване. В миналото са го използвали като барометър: ако потъмнее или позеленее, значи идва буря. Той е професионален талисман на моряците - закриля ги и ги предпазва от морска болест и удавяне. Аквамаринът е и камък на пътешествениците и на хората занимаващи се с научна и уединена работа.

 

Пробутват шпинел

Със синия топаз са като две капки вода

Синтетичен аквамарин има, но пазар за него няма, защото производствената му цена е по-висока от тази на добива на естествените камъни. Аквамаринът не е достатъчно популярен, нито 'чак толкова рядък, за да има търсене за фалшификат. Единствената измама е, когато търговците се опитват да пробутат на клиента син шпинел или дори боядисано стъкло, вместо аквамарин. Но аквамаринът не е трудно да се различи дори на пръв поглед. Гледан под различен ъгъл той проявява различни оттенъци на синьо-зеленото - свойство, известно като плеохроизъм. Фалшификатът ще има непроменлив цвят. Докато другият му "двойник" - синият топаз, също е скъп камък. Проблемът е, че на външен вид е почти невъзможно двата да бъдат различени. Още повече, че и двата минеурала са с висока твърдост - аквамаринът е 7,5-8 по 10-степенната скала на Моос, а топазът - 8. Топазът често няма тези зеленикави нюанси на аквамарина, но това също е трудно да се долови, а и не е сигурен критерий. Единственият начин да се различат визуално е, че топазът, за разлика от аквамарина, проявява двойна рефракция - ако поставите камъче върху вестник, примерно, буквите ще се начупят и няма да може да ги видите ясно.

Аквамаринът е по-скъпият камък по няколко причини. Първо, почти всички сини топази са всъщност прозрачни, но термично обработени. Безцветните топази са относително често срещани, така че пазарът е наситен с изкуствено получени сини камъни. В сравнение с тях аквамарините са по-рядко срещани. Втората причина е, че топазът се чупи по-лесно при удар.

Препоръчително е да пазарувате аквамарин от магазин, на който имате доверие и със сертификат. Или да отнесете аквамарина на проверка при бижутер.

 

Умиротворява Рака

Носи нещастие на Стрелеца

Мненията за това кои зодиакарни знаци трябва да носят аквамарин леко се различават. В древността са смятали, че е рожден камък на месец октомври, днес е прието, че е на камък на родените през март. Според някои той е защитник на зодия Телец. Други твърдят, че е много благоприятен за под знака на Скорпиона, но е добър и за Овен, Телец, Близнаци, Везни, Водолей и Риби. Аквамаринът въздейства различно - за Раците и Рибите е регулатор на емоциите - умиротворява ги и укротява агресията им. Водолеят е по-любвеобилен и дружелюбен под въздействието му.

Телците стават по-щастливи, когато го носят, защото ги избавя от тревожните мисли. На Везните помага да вземат важни решения и ги предупреждава за предстоящи опасности.

Само Стрелците не бива да носят аквамарин. Те трябва да го избягват, защото може да им навреди и да им донесе проблеми и нещастие.

 

Медиум ли сте?

Разкрива психическите способности

Ако сте свръхчувствителни към лоши вибрации, тоест, ако усещате дори на физическо ниво, когато край вас има хора, обзети от тежки мисли или негативни настроения, носете аквамарин в съчетание с опушен кварц (кварцът заземява). Иначе едно от най-важните свойства на аквамарина е, ч еможе да ви помогне да откриете, отприщите и овладеете своите парапсихични способности. Той е един от най-могъщите камъни, способни да разобличат всяка астрална заблуда. Използвали са го за изготвяне на амулети, които засилват вътрешното зрение. Този камък дарява с емоционално разбиране на обкръжаващия свят. Насочва собственика си да се откаже от низките страсти и да канализира същата тази енергия в полза на висшето благо на човечеството.

Той привлича късмета, дава съсредоточеност и спокойствие, но изобличава лъжата - както на другите, така и на притежателя си, затова не се препоръчва да бъде носен от хора, които обичат да хитруват. Той коригира мислите и постъпките на притежателя си и пресича всичко, което би го накарало да престъпи законите на нравствеността и добродетелта. Наричат го "съдия" и "учител".

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле