Актьорът Лиам Кънингам: „Гореща зона” е чудесен трилър

Лиам Кънингам

Лиам Кънингам е една от звездите в сериала “Гореща зона”, който тръгва на 15 септември от 21:55 часа по National Geographic. Кънингам е известен с ролята на Давос в свръхуспешния сериал на HBO “Игра на тронове”. Лиам има множество награди за качествени изяви във филми като “Вятърът в ечемичените ниви” на Кен Лоуч и “Глад” на Стив Маккуин. Участията му също така включват “Джуд” на Майкъл Уинтърботъм, “Малка принцеса” на Алфонсо Куарон, “Кучета войници” на Нийл Маршъл, “Боен кон” на Стивън Спилбърг и много други. Работата на Кънингам в телевизията обхваща всякакви жанрове - от “Doctor Who” до “Абатството Нортангър”, от “Titanic: Blood and Steel” до “Мерлин”, “Улицата” на Джими Макгавърн и наскоро в “Electric Dreams” по Филип Дик. Интервюто с актьора е предоставено специално на “Труд” от FOX България.

- Мистър Кънингам, какво Ви привлече към сериала “Гореща зона”?

- Страшно много обичам Африка. Живеех в Африка през 80-те, не много дълго след ретроспекциите показани в “Гореща зона”. Така, че със сигурност любовта ми към това място беше фактор. От драматична гледна точка историята ми се стори фантастична. Чудесен трилър. Историята ни се развива през 1989, което е преди 30 години, но темата е също толкова актуална и днес. В Центална Африка се наблюдава втората по големина документирана епидемия от ебола в историята. Така че темата на поредицата е много актуална.

- Доколко историята от поредицата е базирана на действителни събития?

- Има няколко персонажа, които изцяло са базирани на истински хора. Молят герой е съвкупност от събития, случили се на различни хора. Но за драматичен ефект трява да ги обединим, за да е разбираема и използваема във формата на сериала. Изключително плашещият факт, че ебола се е разпространила и във Вашингтон, на десет километра от Белия дом, може да изправи косите на човек.

- Можете ли да ни разкажете малко повече за вашия персонаж Уейд?

- Разбира се. Персонажът е водещ експерт по нови болести. Когато един вирус мутира например. Героят ми е прекарал голяма част от живота си в Африка в търсене на тези патогени и когато открива този определен вид, той известява света. Той е и ментор на персонажа на Джулиана Маргулис. Когато тя е ужасно объркана и не може да разбере от какво страдат маймуните, които изследва, му се обажда за помощ, защото той има богат опит в областта. Неговата репутация, обаче, не е това, което е била. Изтласкан е встрани, тъй като хората го възприемат като, човек, който всява паника. Смятат, че той не играе по установените академични и научни правила.

- В “Гореща зона”, както и в “Игра на тронове”, давате много добри съвети, които хората просто не чуват и игнорират предупрежденията Ви. Изпитвали ли сте подобно нещо и в живота?

- Мисли, че всички изпитваме едно и също в реалния живот. Понякога е много трудно директно да изложиш истината пред хората, особено когато тя не е така сладка и красива, каквато е удобната лъжа. Изграл съм няколко такива роли, но също съм играл и много зли мъже. Това е чудесно и много забавно от актьорска гледна точка, но може да бъде и много трудно. Например, когато ми представиха тази история, разпространението на вируса ебола тъкмо беше започнало и си помислих, че хората трябва да видят това и разберат, че ако проблемът не бъде разрешен, може да се превърне в епидемия.

Коментари

Задължително поле