Алармират за нови спорни дипломатически назначения

С указ на президента Росен Плевнелиев тази седмица бяха назначени 6 посланици на България, сред които са неговият началник на кабинет Деяна Костадинова и неговият секретар по културата и образованието Мартин Иванов, предаде БГНЕС.

Тези нови назначения повдигат редица въпроси към външния министър Даниел Митов във връзка с това дали се спазва Законът за дипломатическата служба /ЗДС/. В член 42 от него се казва, че броят на ръководители на задгранични представителства, които не са от състава на дипломатическата служба не може да надхвърля 20 на сто от общия брой на всички ръководители на задгранични представителства във всеки един момент.

Източници на информационната агенция от кухнята на външнополитическото ведомство алармират, че тази квота отдавна е надвишена. Това поставя в неравностойно положение професионалните дипломати, които трудно могат да се конкурират с политическите назначения. Подобно грубо погазване на ЗДС има деморализиращо влияние върху работата на нашите дипломати и то в момент, когато България повече от всякога се нуждае от професионалисти в тази сфера, които правилно да се ориентират в международните процеси.

Коментари

Задължително поле