Албин Курти: Идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия означаваше нови конфликти и кръвопролития

Декларацията за независимост на Косово никога не е била възприемана като независимост от Албания, а като освобождение от Сърбия и ние никога няма да забравим това. Това каза премиерът на Косово Албин Курти във Виена, съобщава "Газета Експрес". Курти допълва още, че целта и идеята му не са обединяването на Албания и Косово, "за да провокира война или да провокира недемократични конфликти от всякакъв вид".

„Вярвам, че Испания трябва да върви в посоката на Словакия и Гърция, които признават косовския паспорт, и с прогресивното правителство, съм оптимист, че тези знаци, които виждаме от Испания, са в правилната посока и, че можем да очакваме някои положителни промени скоро", каза Албин Курти.

„Що се отнася до Вашингтонското споразумение, в това споразумение има много елементи, не казвам, че нито един от тях не е добър, например взаимното признаване с Израел е положително, но отново трябва да кажа, че двустранните задължения на Косово и Сърбия от 4 септември миналата година бяха по-скоро "тактическият ход на администрацията на Тръмп преди изборите там. В тези точки от споразумението виждам усилие за бързо решение, което да помогне на международния имидж на бившия президент и местната политика, вместо да помогне на Косово и Сърбия да вървят напред“, заяви той.

„Разбира се, президентът Байдън вероятно е лидерът на световните прогресисти, ако погледнете програмата му, той е социалдемократ и мисля, че това е, от което се нуждаем, например за изменението на климата, правата на работниците, правата на жените, така че аз съм сега много по-оптимистично настроен, защото знаем първо кой е президентът Байдън, а и програмата му“, коментира Курти.

„Отхвърлих идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия, защото това означаваше нови конфликти и кръвопролития. Целта беше разделянето на Косово, а не размяната. Мисля, че диалогът между Косово и Сърбия трябва да бъде трансформиращ за живота на хората. Вярвам, че Република Косово трябва да се защитава като държава и народът на Косово няма да приеме идеята за размяна на територии“, каза Курти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа