Александрит - ненадминат по хубост

Смарагд ли си, аметист ли си...

По-скъп е от диаманта

Наричат го кристал на контрастите. През деня зелен, нощем - червен. Александритът е кръстен на Александър II в деня на пълнолетието на бъдещия цар Освободител. Медиуми и магове копнеят да се доберат до него, защото е изключително мощен талисман, отключващ ясновидските способности. Александритът е изключително рядък и скъп минерал. Щастлив е този, който го притежава. С най-високо качество са руските и бразилските.

[modula id="3300116"]

Един през деня, нощем друг - александритът се променя със залеза на слънцето, също като булката на Шрек от едноименната анимация. За разлика от нея, той и в двата случая е много, много красив.

Макс Бауер, един от бащите на науката за скъпоценните камъни - гемологията, през 1907 г. описва уралския александрит като “изумруд денем и аметист нощем”. Смята се, че първият александрит е открит през 1830 г. (според други източници, годината е 1831 или 1833) от финландския минералог финландския минералог Нилс Густав Норденскьолд. Намерен е в Урал, в изумрудените мини по течението на река Токовая, в близост до Екатеринбург.

По-твърд от изумруда

Норденскьолд сбъркал минерала с наситено зелен цвят с изумруд. Прибрал го внимателно с идеята на вечерта да го разучи по-добре. Когато го извадил и го погледнал на светлината на свещта, ученият за секунда си помислил, че е полудял. Ясно си спомнял яркият изумруден цвят, а в ръката си държал малинено червено камъче. По-късно установил, че под UV светлина находката му проявява луминесценция и е с цяла единица по-твърда от изумруда - 8,5 по 10-степенната скала на Моос.

Кръстен на Александър II

Първоначално идеята била новият минерал да се нарече диафанит - от старогръцки “блестящ, ярък”. Но се отворила по-добра възможност. Синът на цар Николай I княз Александър Николаевич на 17 април 1834 г. навършвал пълнолетие (тогава 16 г.). Тогавашният министър на вътрешните работи и виден руски минералог граф Лев Алексеевич Перовский обявява публично, че в Русия е открит нов скъпоценен камък, който в чест на царевича ще бъде кръстен александрит. Руските мистици са очаровани - новият минерал е кажи-речи с цветовете на руския флаг.

Александритът е много рядка разновидност на хризоберила. Съдържа алуминий и берил в съединение с елементи като желязо и хром, на който се дължи промяната в цвета. Толкова е рядък, че не са много хората, които са го виждали

извън музейни или частни колекции.

На какво се дължи ефектът

Всъщност го виждаме различно оцветен, заради физиологична особеност на човешкото око в определена част от видимия спектър. Дневната светлина е в синьо-зеления спектър, а тази от лампа с нажежаема жичка е с повече червена светлина. Човешкото зрение е по-чувствително към зелената светлина. Александритът отразява както зелената, така и червената светлина, затова денем го виждаме в синьо или зелено, а нощем - в пурпурно-лилави цветове. И други видове скъпоценни камъни, включително сапфир, гранат и шпинел, също могат да проявяват александритен ефект и да променят цвета си на светлината, но промяната не е толкова драстична и не е при всички екземпляри от даден вид, докато за александрита това, че си мени цвета е белегът, по който го отличаваме от другите разновидности на хризоберила. А султанитът, например, проявява 6 различни цвята, според температурата на светлината.

Руските са еталон за красота

Изчисленията на съветския минералог акад. Александър Ферсман показват, че от изумрудените мини в Урал за 60 г. са извадени около 2000 кг. александрит. В началото на ХХ век находището е изчерпано, но въпреки това руските александрити са стандарт за качество и до днес. През 1987 г. в Бразилия са намерени първите залежи извън Русия. В момента важни находища има и в Танзания, Замбия, Зимбабве, Мадагаскар, САЩ, Шри Ланка и Индия. Но камъните от Шри Ланка са в зеленикави и кафеникави цветове и промяната в цвета не е така голяма. До качеството на руските се доближават единствено бразилските, които също са на изчерпване.

Много фалшификати

Ювелирни изделия с александрит почти винаги се изготвят по поръчка и обикновено най-хубавите александрити попадат директно в ръцете на колекционерите. Така че, това, което ще намерите в магазина или по сайтовете може би не е каквото си представяте. Огромна част от камъните, които се продават като александрити или пък под леко промененото име “александрин”, са или синтетични, или обработени минерали (корунд, третиран с ванадий), или дори откровено стъкло. Ако ви предлагат бижу, купувано от СССР, бъдете бдителни - известно е, че на свободния пазар по това време не са изнасяни естествени александрити. В Египет и Мексико на туристите се предлагат уж александрити на достъпна цена, даже и със сертификат, като им се обяснява че идват от Александрия, на която е наречен скъпоценният камък.

Кристалите с размер 3 карата са голяма рядкост и цената им е космическа. Принципно александритът е сред 5-те най-скъпи минерала редом с диаманта, сапфира, изумруда и рубина.Дори по-мътни и дребни камъчета се продават за 2-6 хиляди долара за карат. Най-качествените дори са по-скъпи от диаманти със същите карати и цената им се движи 6 до 25 хиляди долара за карат и още по-скъпо, ако са над 3-каратови. Камъните с ефект котешко око са по-евтини, но и те може да струват по няколко хиляди долара.

Фотоепилация за блондинки

Извън бижутерията се използва при производството на лазери за фотоепилация. Александритният лазер работи с дължина на вълната 755 нанометра, което го прави много ефективен при хора със светла кожа и тънки и фини косми.

 

Свързват го с променливите Близнаци

Скорпион и Лъв ще устоят на силата му

Този камък символизира полярността на човека, тоест постоянната емоционална промяна, на която той е подложен ежедневно, непрестанната борба между доброто и злото. Поради факта, че мени цвета си, в Индия го свързват с Меркурий и съответно го препоръчват на Близнаците. В Америка преобладава схващането, че александритът е подходящ за Скорпиона. В Европа открай време го свързват с Рибите. Руските гадатели твърдят, че само Лъвът е достатъчно силен да притежава разкошния минерал. Съвременните астролози смятат, че този камък помага преди всичко на Везни, Овен, Дева и Водолей.

 

Помага само на силните духом

Не го носете самостоятелно

Метафизиците твърдят, че александритът може да бъдат използван, за да се върнете към произхода на времето и да се свържете с началото на собственото си развитие. Медиумите го използват, за да надникнат в бъдещето. Носи духовно обновление, отприщва интуицията и метафизичните способности. Преобразява личността на притежателя си, като му придава магнетизъм, силна воля и концентрация. В критични ситуации засилва интуицията и интелигентността на собственика си.

Александритът не е талисман за всеки. Той покровителства само силните духом. На мекушавите шушумиги ще донесе беда: ще подчини волята им и ще преобърне живота им, създавайки неблагоприятни ситуации. Трябва винаги да се носи заедно с друг камък, който да уравновесява силното му въздействие.

Александритът въздейства на сърдечната чакра, събужда любов към хората и укрепва волята за преобразяване на света. Помага за овладяването на промените във вътрешната енергия, които настъпват със съзряването. Двойнственото му оцветяване се свързва с двата типа кръв - венозна и артериална и затова му приписват способността да подобрява кръвоснабдяването, пречиства кръвта, регенерира организма и укрепва кръвоносните съдове, далака и панкреаса.

 

Александър II не носел талисмана си в деня на атентата

В Русия е „вдовишки камък”

Индийците го използват да се пазят от краста

През целия си живот Цар Освободител е носел пръстен с “руския камък”. Любителите на мистерии посочват, че тъкмо на 13 март (1 март стар стил) 1881 г., когато загива в последния, 8-ми опит за атентат, той е бил без любимия си талисман. И така след убийството на Александър II, става модерно да се носи бижу с александрит и два диаманта. След този трагичен случай в Русия александритът е смятан за камък на опечалените самотници, бижу, което вдовицата носи след смъртта на съпруга. Това схващане се поддържа и от православните свещеници, които масово вярват, че александритът умиротворява душата на страдалците. Прозвището “вдовишки камък” се затвърждава през Първата световна война, когато много от жалеещите войнишки вдовици носят александрит в знак на скръбта си.

За населението на Шри Ланка и Индия той е камък на късмета, благополучието и дълголетието. Индийците го ползват за предпазване от алкохолизъм, краста и проказа. Заради своя изменчив цвят александритът в цяла Европа е символ на страстта и ревността.

 

По-по-най-

Рекордьорът е от Шри Ланка

Най-голямото известно образувание с александрит е с размери 25 х 14 х 11 см и тегло 5 724 гр. Открито е в мините “Изумрудные копи” и съдържа 22 кристала александрит с различни размери, разместени в слюдеста шиста с единични кристали бледозелен берил на няколко места между александрита.

Наречено е “Друзата на Кочубей” по името на принц Пьотр Аркадиевич Кочубей и се намира в колекцията на Минералогичния музей “Ферсман”, Русия.

До 40-те години на ХХ век се е смятало, че единственото находище на александрит е в мината Малышевские копи (на снимката в дясно). По времето на СССР добивът на двуцветния скъпоценен камък е занемарен, може би защото на дневна светлина наподобява цвета на изумруда. Руските изумруди отстъпват по прозрачност и размери на бразилските и шриланкийските. От друга страна цветовете на камъните от Бразилия и Шри Ланка са по-пастелни и не променят цвета си 100%, както правят руските.

Най-големият единичен кристал александрит с тегло 187 карата е намерен в Шри Ланка, а фасетиран александрит с тегло 66 карата се намира в института Смитсониън във Вашингтон.

Но през 2016 от находището в Ратнапура, Шри Ланка изниква един още по-голям, макар и необработен камък - 429,60 карата, според в. Asian Tribune.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле