Александър Вучич спечели президентските избори в Сърбия

Всички избирателни секции в Сърбия са приключили дейността си в 20:00 местно време (21:00 българско) след проведени президентски избори. Избирателната активност е била около 55,5% и при спокойна обстановка не е имало нарушения. При 79% обработени бюлетини министър-председателят Александър Вучич печели 55,9% от гласовете, следван Саша Янкович с 15,5% Лука Максимович с 9,4% и Вук Йеремич с 5,8%.

"Горд съм с доверието на хората. От 3 млн. 700 хил. души, дошли на изборите, 2 млн. и 35 хил. са гласували за мен. Събрах с 12% повече гласове, отколкото всички останали кандидати, взети заедно“, заяви Вучич. Той обеща, че ще продължи европейския курс на Белград при запазване на приятелските отношения с Москва и Пекин. Той посочи, че изборите свидетелстват за подкрепата на гражданите към провеждания от него курс.

„Горд съм с това, че получихме огромен брой гласове при условия, които не бяха лесни за нас. Това е важен ден, в който да покажем в каква посока Сърбия иска да поеме. Тази победа е чиста и никой не може да я интерпретира по друг начин“, убеден е той.

„Искам да изразя особена благодарност на г-жа Меркел и на г-н Путин за това, че имаха смелост да водят преговори със Сърбия и с мен като министър-председател по време на кампанията. Благодаря им за това, което говори, че мислят добре за Сърбия и не толкова лошо за мен“, заяви Вучич. Той добави, че още в понеделник ще посети Мостар в Босна и Херцеговина. Също така в качеството на новоизбран президент той смята да посети и Китай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа