Александър Вучич: Ще бъдем готови на компромис с Косово

За нас сърбите остава голям проблем - отношенията между Белград и Прищина, не защото някой е обещал нещо на някого, а защото някой е достатъчно отговорен да мисли за бъдещето на Сърбия и веднъж завинаги да реши тежките въпроси, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от днешния сръбски печат.

"Ще бъдем готови във всеки момент да разговаряме с албанците за постигане на компромис, но преди това се надяваме и очакваме да бъде изпълнено Брюкселското споразумение", каза Вучич след разговор с докладчика на Европейския парламент за Сърбия Дейвид Макалистър.

"Независимо, че според най-новото проучване 80 процента от сръбското население би искало да имаме замразен конфликт в Косово, аз ще направя всичко, което зависи от мене, без да обръщам внимание на политическата си кариера, да преобърна тази позиция. Защото ако веднъж конфликтът се размрази, не искам да бъда отговорен за нови войни и стълкновения. Няма да взимам решение против волята на народа, а ще се опитам да убедя по-голямата част от него, че за нас мирът и стабилността са много по-важни", каза Вучич.

Външният министър Ивица Дачич обърна внимание на официален Лондон, че Сърбия няма да гледа благосклонно, ако през август, когато ще председателства Съвета за сигурност на ООН, Великобритания включи в дневния ред въпроса за разреждане или премахване на откритите заседания за ситуацията в Косово, пише вестник "Новости".

Заседанията на Съвета за сигурност за Косово, на които се разглежда докладът на генералния секретар на ООН за ситуацията в страната, се организират на всеки три месеца. Съгласно резолюция 1244 докладите са задължителни, но в нея не се уточнява колко често трябва да се представят, а пише, че това трябва да става "на определени времеви интервали".

На последното заседание на Съвета за сигурност към искането на САЩ и Великобритания за промяна на формата на тези заседания се присъединиха още четири западни членки на Съвета, а Русия, Китай и Сърбия се възпротивиха, припомня вестникът.

Стачният комитет на фабриката "Застава оръжие" реши единодушно снощи стачката да продължи и днес с пълно прекратяване на работата. Решението бе взето след вчерашната среща на стачния комитет на синдиката с министъра на отбраната Александър Вулин, която завърши без договор. Стачниците искат фабриката да бъде изключена от плановете за приватизация, увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд, оповестяване на данните за загуби на фабриката през 2017 г. и оставка на Надзорния съвет и мениджмънта на фабриката.

Вулин заяви, че няма да отстъпи пред тези искания и добави, че синдикатът не може да сменя ръководството, както и че "Застава оръжие" не може да бъде изключена от закона.

Коментари

Задължително поле