Алексей Навални твърди, че Новичокът, с който е отровен, е бил по дрехите му

Руският опозиционер Алексей Навални заяви, че Русия трябва да върне дрехите, които е носил в деня, когато е изпаднал в кома, като доказателства, че е отровен с Новичок, пише "Политико".

Две лаборатории в Швеция и Франция, както и военна германска лаборатория твърдят, че неврно паралитичният боен отровен газ е открит „по и в тялото му", написа Навални в своя блог в понеделник.

„Сега се интересувам от едно нещо: моите дрехи. А именно дрехите, които бях облечен в деня на отравянето, 20 август“, написа той и добави, че „тридесет дни‚ предварително разследване, са използвани за скриване на важните доказателства“.

По думите на блогера, преди да бъде дадено разрешение да бъде отведен в Германия, където се възстановява в берлинска болница, всичките му дрехи са свалени. Тъй като нервният агент е открит по тялото му, дрехите „са много важно нещо“, пише той. „Тридесетте дни на предварителната проверка са изтекли. Искам дрехите ми да бъдат внимателно опаковани в целофанова торба и да ми бъдат върнати“.

Инцидентът с Навални се случи на 20 август, когато той се почувства зле по време на полет към Москва от Сибир и изпадна в Кома. Два дни по-късно той бе преместен в Берлин, където бе открит Новичокът и той излезе от комата по-рано този месец.

 

Коментари

Задължително поле