Инж. Ясен Ишев: Няма особено опасни тунели у нас

Три коли горяха през нощта в Благоевград

Продължава издирването на началника на КАТ в Казанлък Автомобилът и служебното му оръжие са обявени за издирване

Над 170 снегопочистващи машини са на терен в столицата

Екатерина Захариева ще се срещне със заместник държавния секретар на САЩ

Европейският съюз обяви, че е невъзможно ново договаряне на сделката за Брекзит

Порошенко търси помощ от Европейския съюз и НАТО

Меркел заяви желание да се запази сделката с Лондон

Стрелецът от Страсбург е „войник“ от „Ислямска държава“

На 14 декември 2018 да почерпят

Терористът от Страсбург е застрелян от полицията Укривал се е в склад на 4 км от Коледния базар

Емигрантката Роси е втората жена-финалист във „Фермата“

​Френското правителство оцеля при вот на недоверие

Турция извърши въздушни удари срещу бази на терористи в Северен Ирак

Нападение с хладно оръжие в столичния квартал „Христо Ботев“, ранени са три жени и дете Извършителят е 24-годишен мъж

„Ало” апаши отмъкнаха 300 лева и 400 долара от баба в Монтана Полицаи обучават пенсионерите как да се пазят от измамници

Неизвестни все още измамници заблудиха възрастна жителка на Монтана, че са полицаи и задигнаха от нея 1000 лева в български банкноти и валута, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

В четвъртък след 10 часа мъж позвънил на домашния телефон на 80 годишна жена, представил се за служител на МВР и обяснил, че събира пари за учение на полицията. Без да провери съмнителната инициатива МВР да събира пари с молби от граждани старицата сложила в плик 300 лева и 400 долара и ги закачила на входната си врата. Малко по-късно видяла, че пликът с парите е изчезнал.

По обед дъщерята на пенсионерката разбрала за стореното от майка й и подала сигнал в полицията. По случая е образувано досъдебно производство.

Преди дни телефонен измамник преметна 81 годишна жена от Лом, че е внукът й и прибра от нея 10 000 лева с лъжата, че ще си купува жилище в София. Заради зачестилите преди коледните празници атаки на измамници и крадци към домовете на пенсионери служители на полицията в Монтана започнаха срещи , на които разясняват сценариите на престъпниците и начините за предпазване от тях.

Преди дни инспектор Тихомир Ячков и младши инспектор Светлин Страшимиров от Районното управление на МВР в Монтана се срещнаха с пенсионери в клуб „Надежда” и ги запознаха с най-често използваните от апашите капани – обажданията на домашен телефон за уж пострадал в ПТП „роднина” и призивите от мними МВР шефове да помогнат с пари за залавяне на измамници. Полицаите посъветваха белокосите граждани при подобни обаждания на стационарните си телефони да се свържат по мобилен телефон с тел. 112 или със свой роднина за помощ.

Пазителите на реда раздават на пенсионерите и брошури със съвети за предпазване от телефонни измамници. Полицаите предупреждават бабите и дядовците и за друга популярна измама, при която апаши се представят за майстори на покриви, сключват устни договорки за ремонти и изчезват с дадените им наивно авансово суми. Униформените съветват възрастните хора също да вземат предпазни мерки и срещу домови кражби като поставят предпазна верига на вратата си и не допускат непознати вътре по никакъв повод.

Най-често обирджиите отправят молби за чаша вода, разваляне на парична сума или друга къщна работа, само за да влязат в жилището и да откраднат спестяванията на собствениците, предупреждават служителите на МВР.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.