Алпинист се отказа от върха, за да спаси живот

Благоевградчанинът е дългогодишен спасител.

В самото подножие на връх Ленин в Памир Георги Илков-Темето жертва мечтата си

Близки и приятели очакват завръщането на катерача

Благоевградският алпинист Георги Илков-Темето се отказа на метри от покоряването на 7-хилядника Ленин в Памир, за да спаси човек, изпаднал в беда. Темето не се поколеба да жертва мечтата си да изкачи билото и прекрати експедицията. Причината - само на няколкостотин метра от върха, друг алпинист изпаднал в тежко състояние - имал височинна болест и ангина.

“Днес в 01.30 часа в лагер 3 трябваше да вземем решение дали да продължим към върха или да свалим един ПСЕВДОАЛПИНИСТ в лагер 1. Само времето ще покаже дали сме били прави”. Това написа Илков в профила си във Фейсбук. Десетки нашенци го поздравиха за избора да спаси човек.

“Гордея се с постъпката ти, ти жертва своята мечта, за да спасиш човешки живот, това е твоето призвание - Спасител, ти си победител. Да се откажеш, за да помогнеш на човек, се изисква повече сила, отколкото да продължиш”; “Това е истинският алпинист! Ти изкачи най-трудния си връх с тази постъпка!”, са само част от реакциите на хората.

“Той може да бъде детето на всеки”, така отговори Темето пък на онези, които се опитаха да го упрекнат за избора му.

Благоевградският алпинист е дългогодишен спасител, за него мисията да спасява хора е естествено състояние, коментираха негови колеги.

Илков се надяваше при подходящо време да стигне до връх Ленин на 20 юли. Той получи сертификат, че е направил 6148 метра. Алпинистът се надява, че отново ще има възможност да изкачи своя връх, но човешкия вече го е покорил. А близките и приятелите му очакват неговото завръщане.

Коментари

Задължително поле