Американка стана първата чернокожа плувкиня със златен медал от олимпийски игри

Американката Симон Манюел записа името си в историята, като стана първата чернокожа плувкиня със злато от олимпийски игри, пише "Гардиън".

20-годишната Манюел раздели златния медал с канадката Пени Олексяк във финала на 100 м свободен стил.

И двете плувкини финишираха с време 52.70 сек., което е нов олимпийски рекорд в дисциплината. Това е първо злато от тази Олимпиада и за 16-годишната канадка.

"Златният медал не е само за мен. Той е за хората, които дойдоха преди мен и ме вдъхновиха да  се състезавам в този спорт", споделя Манюел.

На въпрос какво означава за нея победата на политическо ниво, Симон Манюел отговори, че това вероятно би означавало много, имайки предвид събитията, които се случват в света днес, и особено с въпросите около полицейското насилие над чернокожи в САЩ. Плувкинята изрази надежда златният медал да донесе със себе си промяна в отношението на полицаи към тъмнокожите.

В състезанието шведката Сара Шьостром завърши трета и грабна бронза.

За втори път в историята на олимпийските игри финалът на 100 метра свободен стил завършва с две победителки след Игрите в Лос Анджелис през 1984 година, когато американките Нанси Хогшед и Кери Стейнсейфър спечелиха с равно време 55.92.

"Страхотно е, че разделихме златото. Не съм очаквала да спечеля", каза 16-годишната Олексяк.

Канадката вече има 4 медала от Рио, печелейки бронз в щафетата на 4 по 100 свободен стил, сребро на 100 бътерфлай и бронз на 4 по 200 свободен стил.

Манюел, която завоюва първо злато на първата си Олимпиада, също бе толкова изненадана от успеха.

Златото за Симон Манюел дойде в същия ден , когато Симон Байлс спечели още един златен медал за САЩ, като триумфира в многобоя на спортната гимнастика.

Коментари

Задължително поле