Американските власти потвърдиха 31 жертви на урагана "Харви"

Американските власти потвърдиха смъртта на 31 души, загинали в резултат на тропическата буря "Харви", предаде Асошиейтед прес. Властите съобщиха още, че придошлите води са преобърнали две цистерни за съхраняване на нефт в южната част на щата Тексас, при което са се разлели над 110 000 литра суров петрол.

По оценка на "Мудис аналитикс" икономическите вреди от "Харви" в югоизточната част на Тексас са на стойност между 51 и 75 милиарда долара, което прави бурята една от най-скъпоструващите в историята на САЩ. Въпреки че Националният център по ураганите на Съединените щати понижи "Харви" до „тропическа депресия“, оттам предупредиха, че катастрофалните наводнения продължават. Президентът на компанията "Аркема" Рич Роу каза, че наводненият й химически завод северозападно от Хюстън може да се взриви и да избухне голям пожар. Заводът и жилищните сгради в радиус от 2 км и половина около него са евакуирани.

Губернаторът на щата Тексас Грег Абът посочи, че щатът може да има нужда от над 125 милиарда долара от правителството, за да се възстанови от бурята, отбелязва Ройтерс. Междувременно фондацията на актьора Леонардо ди Каприо дари 1 милион долара на фонд за възстановяване на щетите от Харви.

През последните дни много знаменитости предоставиха пари в помощ на пострадалите от урагана, включително актрисата Сандра Бълок, която също дари 1 милион долара - на Американския Червен кръст.

Американският президент Доналд Тръмп обеща, че властите ще продължат да предоставят подкрепа на пострадалите от тропическата буря Харви, предаде ДПА. По времена посещение в щата Мисури Тръмп заяви, че реакцията на правителството за справяне с бедствието ще бъде "голяма и безпрецедентна".

Коментари

Задължително поле