Американският институт за изследване на войната: Русия е постигнала териториални придобивки във войната си срещу Украйна

Експертите от американския Институт за изследване на войната (ИИВ) потвърдиха, че Русия е постигнала териториални придобивки във войната си срещу Украйна, съобщи ДПА.

Руските въоръжени сили са поставили под свой контрол 505 кв. км. от началото на настъпателните си действия през миналия октомври, се казва в последния анализ на ИИВ, публикуван днес.

Според ИИВ Украйна все още не позволява на Русия да постигне големи тактически пробиви по фронтовата линия. Въпреки това ИИВ предупреждава, че „възможностите на Русия да се възползва от украинските уязвимости ще се разширят“, докато „Украйна продължава да се опитва да се справи с недостига на жива сила“.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че в началото на лятото е възможно ново голямо руско настъпление. ИИВ вярва, че Русия ще поддържа настоящото темпо на настъплението си въпреки лошите метеорологични условия.

От друга страна Украйна ще бъде принудена да концентрира ограничените си ресурси във важни точки на фронта. Това увеличава риска руската армия да пробие отбранителната линия в по-слабите й сектори. В бъдеще това може да доведе до големи успехи за нея.

Експертите от ИИВ подчертават важността на западната помощ при спирането на руското настъпление. Те също така посочват, че украинската противовъздушна отбрана отслабва.

Зеленски на няколко пъти призова западните съюзници да изпратят на страната му американски зенитно-ракетни системи „Пейтриът“, за да може Украйна по-добре да защитава въздушното си пространство. Според анализа на ИИВ по-нататъшното отслабване на украинската противовъздушна отбрана може не само да изложи на риск важните за войната бази и логистика във вътрешността на Украйна, но и да позволи на Русия допълнителни въздушни удари с планиращи бомби по фронтовата линия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка