Американският сенат oдобри правилата на процеса по импийчмънт срещу Тръмп

Американският сенат одобри правилата, по които ще протече процесът по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

Гласуването премина строго по партийна линия - резолюцията бе приета с подкрепата на 53-мата републиканци в горната камара на Конгреса, а останалите 47 сенатори (45 демократи и двама независими, подръжници на партията) гласуваха против.

Вотът беляза края на първия ден от процеса в Сената вчера. Той приключи чак след полунощ днес.

Републиканците отхвърлиха с 53 гласа "против" срещу 47 "за" предложенията на демократите да бъдат призовани редица свидетели, сред които началникът на канцеларията на президента Мик Мълвейни и бившият съветник на Тръмп за националната сигурност Джон Болтън.

Сега предстоят шест дни на излагане на аргументи за и против отстраняването на президента от обвинителите демократи и правната защита на Тръмп.

Процесът по импийчмънт ще бъде подновен днес в 13 ч. (20 ч. българско време). Думата ще имат демократите, които ще изложат своите аргументи за отстраняване на президента Тръмп.

До процедурата се стигна след като Доналд Тръмп опита да принуди украинския си колега Володимир Зеленски да започне разследване срещу Хънтър Байдън, син на кандидата за президент на демократите Джо Байдън.

Коментари

Задължително поле