Американски луноход изгоря над Тихия океан

Преди унищожаването си “Перегрин” изпрати снимка на Земята, която засне от орбита.

Проблеми с горивната система провалиха мисията на “Перегрин”

Апаратът подготвяше бъдещ пилотиран полет

Американският апарат “Перегрин”, който бе изстрелян миналата седмица към Луната, приключи безуспешно мисията си, като изгоря в атмосферата над Тихия океан, предаде Би Би Си.

Компанията “Астроботик” - създател на лунохода, съобщи, че е изгубила контакт с капсулата, докато тя е навлизала в земната атмосфера. Връзката с “Перегрин” прекъснала в четвъртък, около 20,50 ч по Гринуич (23,50 българско време), над южната част на Тихия океан. Компанията заяви, че 14 минути по-късно е завършила контролираното навлизане на апарата в атмосферата над океана.

При “Перегрин” бяха установени настъпили малко след изстрелването му проблеми с горивната система. Това направи невъзможно кацането му на Луната и апаратът получи нареждане да се самоунищожи. Никакви или много малко останки е възможно да са оцелели и паднали в океана, но дори и да е имало такива, те са паднали далеч от място с население.

Целта на “Астроботик” бе апаратът да достави на лунната повърхност инструменти за изучаването на местната околна среда преди предстоящата в следващите години пилотирана американска мисия до спътника на Земята. Ако “Перегрин” бе успял да кацне на Луната, това щеше да е първата американска мисия от половин век, постигнала това, както и първата в историята частна мисия до Луната. Досега кацания на спътника на Земята са извършвали държавни агенции на САЩ, СССР, Китай и Индия, припомня Би Би Си.

Преди унищожаването си “Перегрин” изпрати снимка на Земята, която апаратът засне от орбита.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии