Американско селище в Аляска гласува да се пресели заради климатични промени

Жители на крайбрежно селище в Аляска ще гласуват да се преселят заради покачване на морското равнище, съобщава "Гардиън".

Шишмареф, който се намира на малък остров северно от Беринговия проток, разделящ САЩ от Русия, губи по три метра от брега си всяка година, според изследване на Армейския инженерен корпус на САЩ и Университета на Обърн в Алабама. Прогнозите са, че в рамките на следващите две десетилетия целият остров ще изчезне напълно.

Ако жителите, които наброяват 650 души, решат да се преселят, Шишмареф ще бъде първото населено място, останало безлюдно заради климатичните промени.

Шишмареф е едно от дузината местни селища в Аляска, които се намират под все по-голяма опасност от наводнение и ерозия заради глобалното затопляне. Жителите на градчето, членове на племето Инупиат, са гласували с 89 на 78 гласа за преселване, твърди Дона Бар, секретар на Шишмарефския съвет.

Гласуването е проведено по-рано тази седмица, но официалното преброяване все още не заверено, тъй като има липсващи бюлетини. Това не е първият път, в който жителите на Шишмареф гласуват дали да има преселване, но при предишния през 2002 г. те решиха да останат на земите си.

 

Коментари

Задължително поле