Анастасия Стойчева, НИМХ: Под минус 15 градуса в началото на март

Арктическите въздушни маси от северните райони на северното полукълбо, които проникнаха в Централна и Западна Европа и достигнаха и до нашата страна, все пак няма да доведат у нас до такива ниски температури, каквито и сега се регистрират в северните райони на континента – под минус 30 градуса. Това каза Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология на БАН пред БНР.

В анализа си за метеорологичната обстановка Стойчева подчерта, че температури като днешните са необичайни за родните ширини, но не са изключени.

Тя прогнозира, че леденият въздух ще се настани в България за „доста дълго“.

„Все пак, задържайки се три-четири дни над един и същи район, това води до определени проблеми в съответния район. Тези температури ще се задържат до първите дни на март – втори, трети, четвърти – когато очакваме затопляне в по-високата част на атмосферата – на около 1 500 метра. Въпреки че все пак е началото на март, заради това, че валежите ще спрат и облачността ще се разкъса, при нас най-ниските температури ще се реализират, именно когато уж започва затопляне. Но всъщност минималните температури заради ясното и тихо време и нощното изстиване ще са най-ниски в самото начало на март – 1 март.“, обясни Анастасия Стойчева.

Тогава, по думите ѝ, се очаква минималните температури в страната да бъдат около и дори под минус 15 градуса.

Средиземноморският циклон в комбинация със студения въздух, който идва от север, северозапад и североизток, всъщност създава проблеми заради снеговалежите, вятъра и рязкото понижение на температурите, отбеляза Стойчева.

„Всички мислехме и усещахме зимата като мека. Но често се случва така – в края на февруари и през март да има такива резки застудявания, нахлувания на студен арктичен въздух и рязко да се сменя тенденцията в температурите.“, каза още тя.

Според нея очакваното затопляне след 1 март ще доведе до валежи от дъжд и, при натрупалата се снежна покривка и ниските температури на повърхността на земята, е възможно да се образуват поледици.

Стойчева успокои скиорите, че няма от какво да се притесняват, освен от факта, че ще има условия за падане на лавини.

„Снежната покривка в планините е достатъчно дебела. Да, не е толкова много колкото в минали години, но все пак в планините на Югозападна България снежната покривка е над 2 метра по високите части. Така че зимата, въпреки че ни се стори, че е сравнително мека, даде своя принос от снежна покривка в планините.“, коментира тя.

Стойчева заключи, че най-вероятно преминаващият в момента циклон ще бъде наречен от синоптиците в НИМХ „Вяра“.

Коментари

Задължително поле