Ангела Меркел се срещна с Тереза Мей в опит да спаси постигнатото от нея споразумение за Брекзит

Германската канцлерка Ангела Меркел се срещна в Берлин днес с британската премиерка Тереза Мей, която е на блиц турне из няколко европейски столици в опит да спаси постигнатото от нея споразумение за развода с ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Меркел се ръкува с Мей, посрещайки я в канцлерството в Берлин в мрачния дъждовен ден. Това бе втората за деня спирка на Мей след срещата й в Хага с холандския премиер Марк Рюте.

Британската премиерка тръгна спешно да търси допълнителни уверения от главните европейски лидери относно най-спорната точка от проектоспоразумението с Брюксел за Брекзит - предпазния механизъм, който да гарантира, че границата на Великобритания с Република Ирландия ще запази сегашния си отворен режим. Именно по този въпрос Мей срещна най-остри критики при обсъждането на споразумението в Камарата на общините. Това я изправи пред риск от тежко поражение и я принуди да отложи гласуването в опит да добави към споразумението юридически обвързващи гаранции, че този механизъм няма да продължи постоянно, за което настояха повечето депутати в парламента.

Меркел и Мей не направиха изявления преди началото на срещата, а не са планирани никакви изявления, нито пресконференция и след нея.

Агенция ДПА цитира източници, които са присъствали на срещата, според които Меркел казала на премиерката, че "няма да има повече никакви предоговаряния" на споразумението за Брекзит. Въпреки това канцлерката изразила оптимизъм, че то ще успее да мине през британския парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа