Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Връщат пари за парно с изравнителните сметки

Ангелкова: Към днешна дата 73-ма са българите, които трябва да се приберат от екскурзии Предстоят сериозни съкращения в сектор "Туризъм", каза министърът

Кадър от БТВ

Към днешна дата 73-ма са българите, които трябва да се приберат от екскурзии. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Тя обърна внимание на вчерашната си заповед, с която временно се преустановяват всички организирани екскурзии. „Надявам се да няма такива безотговорни хора, които при тази международна криза и при тази ситуация да организират екскурзии в чужбина и след това ние да се чудим как да прибираме нашите съграждани обратно в страната. Апелирам към тези български граждани, които все още не разбират ситуацията и искат някъде да организират свое пътуване, наистина да не го правят, защото никой не може да прогнозира как ще се развият събитията утре или другата седмица, за да може да реагираме адекватно. В непрекъсната връзка сме с туроператорите, които са постъпили безотговорно и имат туристи в чужбина. Към днешната дата след като до вчера имаше 483 български граждани на екскурзии на различни дестинации, към днешна дата са 73, които трябва да се приберат. Всички други днес успешно са се прибрали“, допълни още Ангелкова.

„Ще бъда максимално кратка. В безпрецедентно тежка ситуация се намира туризма. За съжаление в световен мащаб. Ситуацията е такава не само в България. Навсякъде са преустановени пътуванията. Има изключителен спад също и на заявените полети, които обслужват съответно както България и българските летища, така и другите страни. Има безпрецедентно съкращаване на слотове, на дестинации, на персонал по авиокомпаниите. Казвам всичко това, защото то има пряк ефект върху туризма не само в България. Съгласно първоначалната информация и анализи, които Световната организация по туризма прави, ако разпространението на заразата продължи повече от два-три месеца, се очаква между 25% спад на международните пътувания. Това са анализи към днешна дата, които може би другата седмица няма да бъдат актуални. Това съответно ще доведе до такъв спад на приходите от туризъм и по отношение на заетите“, каза Ангелкова.

„В България заетите в сектор „Туризъм“ са 296 хил- души. Това, което имаме като информация е, че предстоят сериозни съкращения на персонала във всяка една от сферите в сектора. Изключително тежка ситуация. Предвид това, че и наистина тук ми е много тежко да го кажа: апелирам за повече отговорност и наистина да не се пътува. Изглежда странно да го изрека аз, но здравето на хората е на първо място. Смятам, че с всички мерки, които предприема държавата, за да ограничим разпространението на заразата, след това ще имаме повече сили и възможности да се възстановим и да продължим напред. Дългосрочните последствия ще бъдат с обединени усилия по-лесно преодолени. Независимо, че ситуацията е изключително тежка. Искам да благодаря на всички колеги, които проявиха отговорност в сектора“, каза още Ангелкова.

„Предвид изключително безпрецедентната ситуация и в Европейската комисия участваме в работните групи по конкурентоспособност и растеж, формат „Туризъм“, където се обсъждат различни мерки. ЕК анонсира облекчаване на правилата, свързани с държавните помощи и квалифицира заразата с COVID-19, като извънредно обстоятелство. В момента обсъждаме в нашето министерство и на база на предложенията от бранша какви са възможните допълнителни мерки, отчитайки общата ситуация в бюджета и баланса с всички сектори. И на мен би ми се искало – искам всичко това и това за сектор „Туризъм“, но няма да е честно и балансирано спрямо общата икономическа ситуация в страната. Туризмът е хоризонтален сектор и зависи от това как се развива всеки един, за да може да имаме накрая един добър туристически продукт и добри резултати“, каза още Ангелкова.

„Много ми е трудно в момента да прогнозирам как ще се развие летният туристически сезон, дали изобщо ще има летен туристически сезон. Към момента това, което сме се договорили с големите туроперотори, с които работим и с мои колеги министри, на индустрията, неправителствения сектор, днес съм изпратила около 150 писма, сме се разбрали да се реагира на две седмици и месец за месец, за да няма автоматична отмяна на всички резервации, които към момента има направени за летния туристически сезон. Тепърва ще можем да направим или края на месеца, може би още другата седмица дали ще тотална отмяна на всичко“, уточни още министърът.

По думите й големи туроператори са спрели своята дейност. „Все още не са отменили резервациите за юли и август месец. Разбира се, прекратени са всякакви плащания по отношение на ранните резервации- Секторът буквално е затворен“, подчерта още министър Ангелкова.

„Много представители на сектора ме информираха, че предстои да затварят временно. Тази мярка, която правителството предложи с 60-те процента от поемането на възнагражденията, особено когато говорим за такива професии, които изискват необходимата квалификация и опит и много трудно могат да бъдат намерени след това. Знаете дефицита и проблема с кадрите, които имаме. Тук не говоря за сервитьори и барман, а за квалифицирани готвачи, професии, които са изключително важни за качеството на продукта. Вярвам, че тази мярка ще даде някаква глътка въздух“, посочи Ангелкова.

„Отделно от това в момента ние правим програма за кризисна рекламна стратегия, ако мога така да се изразя. Ние сме прекратили участие във всички изложения. Не само ние, всички останали държави. В момента пренастройваме стратегията както по отношение на онлайн рекламата, така и по отношение на конкретни мерки. Обсъждаме тази програма, този механизъм, който стартирахме за насърчаване на летния ни туризъм чрез организирания, съответно да го преобразим и да насочим тези 15 млн. лв. натам, накъдето могат да подпомогнат веднага след кризата сектора. В момента е безумно да се изливат пари за нещо, което няма как да се случи“, заяви Ангелкова.

Тя изрази, че с обединени усилия ще успеем да продължим. „Това което сме предложили като промени, особено касае и изплащанията и възстановяване на сумите, които потребителите са заплатили към туроператорите за нереализираните екскурзии, които са нереализирани от обективна гледна точка при ситуация на извънредни обстоятелства. Тук положението е доста по-сериозно, защото тази ситуация важи както за потребителите, така и за туроператорите. Ние предлагаме временно докато трае извънредното положение сроковете в чл. 89 от Закона за туризма и чл. 88, ал. 6 да бъдат спрени и съответно този 14-дневен срок за възстановяване на сумите към потребителите на този етап да бъде спрян, защото ако туроператорите също са във форсмажор и са заплатили своите разходи към хотели, авиопревозвачи, възстановяването към тях обратно отнема повече време. Ако не удължим този срок се изправяме пред риск, всички да фалират. Съответно трябва клиентите да си получат парите през застраховките“, допълни още министърът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.