Ангел Найденов: Изборът на Ф-16 е добър и трябва да постигнем приемлива за България цена

За мен изборът на Ф-16 е добър и трябва да постигнем приемлива за България цена, каза пред БНР бившият военен министър Ангел Найденов.

По думите му силните аргументи на страната ни са желанието да бъдем съвместима и надеждна страна-членка на НАТО, както и намерението да купим именно тези изтребители.

„2 млрд. е добра цена, зависи какво искаш да купиш. За 8-те изтребителя очевидно е по-висока от разрешеното от НС, но се включва в разрешеното от парламента отклонение“, каза Найденов.

Според него плюс в преговорите със САЩ е и заявлението на министъра на финансите, че може да платим цялата сума наведнъж.

„Четири от параметрите са обект на преговори - цената, начина на плащане, индустриално сътрудничество и сроковете на доставка“, отбеляза Найденов.

По думите на бившия военен министър има вариант и да се пробва програмата за подпомагане на страните-членки на Алианса, които искат да модернизират и подменят наличната си техника. Това предвижда част от самолетите да бъдат безплатни, но Найденов няма информация за разговори в тази посока.

Първите 6 самолета трябва да бъдат доставени в първите 36 месеца от сключване на сделката, смята Ангел Найденов. Така програмата за обучение на летците също ще бъде в синхрон с придобиването на новата техника.

Коментари

Задължително поле