Анджей Дуда: Няма значение Тръмп или Байдън е в Белия дом, Студената война се завърна

Анджей Дуда

Той настоява страните от НАТО да харчат по 3% от БВП за отбрана 

Президентът на Полша Анджей Дуда дойде във Вашингтон с просто послание, което не зависи от това кой е в Белия дом: Студената война се завръща.

Държавният глава на Полша, който вечеря в Ню Йорк с бившия президент Доналд Тръмп тази пролет, каза, че ще се радва да работи с когото гражданите на САЩ изберат за следващ президент - стига този човек да споделя неговите цели за отделяне на Европа от Русия.

„Трябва да бъдем честни и да си кажем, че ситуацията от Студената война се завръща и не се дължи на действията на Съединените щати, а на възраждането на руските имперски амбиции“, каза Дуда пред POLITICO по време на интервю в полското посолство във вторник, когато световните лидери пристигнаха във Вашингтон за годишната среща на върха на НАТО.

САЩ са домакини на срещата на върха тази година на фона не само на войната в Украйна, но и на перспективата за преизбирането на Тръмп - който се отнасяше презрително към алианса, противопоставяше се на изпращането на военна помощ на Киев и предпочиташе да има по-близки отношения с Владимир Путин.

Това поставя Дуда в трудна позиция, докато войната доведе хиляди украински бежанци в страната му и напомни рязко за заплахата, представлявана от Путин. Накратко - Полша не може да си позволи да вземе страна в политиката на САЩ.

„Американският народ е този, който решава кой ще бъде техният президент и в качеството си на президент на Полша мога да отговоря само по следния начин: ние ще приемем и приветстваме всеки избор, който ще бъде направен от американския народ .”

Дуда похвали толкова бившия президент Барак Обама, който изпрати повече американски войници в Полша, колкото и Тръмп и Байдън.

Години наред полският президент намираше начини да ласкае Тръмп. През 2018 г. той призова САЩ да разположат повече войски и оборудване в страната му и отиде толкова далеч, че предложи на Полша да построи „Форт Тръмп“, за да разположи там американски и полски войски.

„Моето дълбоко убеждение е, че работата на полския президент е да изгради възможно най-добри отношения с най-големия съюзник в НАТО, а това са Съединените американски щати“, каза той.

Това е част от всеобхватното послание на полския президент към съюзниците във Вашингтон тази седмица: Докато Америка трябва да води, Европа не може да се откаже, когато трябва да покаже сила срещу Москва.

Правителството на Дуда беше в челните редици на натиска за превъоръжаване в Европа, харчейки почти 4 процента от своя БВП за отбрана - удвоявайки целта на НАТО от 2 процента - и изпрати всичко - от бойни самолети и танкове до системи за противовъздушна отбрана в Киев.

Тези ходове осигуриха на Полша място като най-новата военна мощ на алианса, роля, която направи Варшава играч в алианса и в Европа по начин, какъвто никога не е била.

„Можем да видим, че има огромен дефицит на сигурност в Европа“, каза той и добави, че е изключително важно по време на годишната среща на върха на алианса НАТО да изпрати на света „послание за единството на НАТО – това трябва да бъде много ясно. И второто послание, което е важно да изпратим, е, че НАТО е силен и че НАТО вижда заплаха, идваща от Русия.

Полша, подобно на много други страни от Централна и Източна Европа, отдавна предупреждава за заплахата, която Русия на Владимир Путин представлява за Европа, и макар да не приветстваха войната в Украйна, лидерите от региона са донякъде окуражени, че Западът най-накрая разпозна предупрежденията .

След като Русия нахлу в Грузия през 2008 г. и превзе Крим през 2014 г., „Западът не реагира по подходящ начин“, каза Дуда, доказвайки, че санкциите и силно формулираните изявления не са достатъчни, за да възпрат Путин.

Днес „Русия засилва и изгражда военното си присъствие в Калининград“, руският ексклав между Полша и Литва, „и днес това е най-силно милитаризираното парче земя в света. Русия открито говори и за разполагане на ядрени оръжия в Беларус“, движения, които представляват нова „заплаха срещу НАТО, така че отговорът на НАТО днес трябва да бъде адекватен на нивото на тази заплаха“.

Дуда дойде във Вашингтон тази седмица, търсейки повече ангажименти за европейските системи за противовъздушна отбрана, за да защити алианса от руски ракети, и също така търси нови ангажименти за украинска подкрепа и увеличаване на разходите за национална отбрана в целия алианс

„Това, което очакваме, е много последователно и твърда политика на НАТО като цяло, водена от Съединените американски щати за укрепване на нашата отбранителна политика“ в целия алианс, каза той. „Трябва да възстановим нашата отбранителна промишленост и трябва да попълним нашите резерви и запаси от боеприпаси, трябва да го направим заедно и днес също трябва да подкрепим Украйна без никаква пауза.“

Основен тласък на срещата на върха тази седмица ще бъде подписването на някои споразумения за обществени поръчки за отбрана, които ще увеличат производството на боеприпаси за артилерия, противовъздушна отбрана и самолети, всички от които бяха изчерпани през последните две години на битка.

„Моят призив е да увеличим разходите за отбрана до ниво от 3 процента, както беше по време на Студената война“, каза Дуда, очертавайки цел, която вероятно ще бъде постигната след години. Въпреки че 23 от 32-те членове на алианса ще достигнат целта от 2 процента тази година, предложението за закрепване на цел от 2,5 процента на тази среща на върха беше провалено преди церемонията по откриването.

Една от целите на полското правителство – да привлече Украйна към алианса на НАТО – е все по-близо, тъй като комюнике, което се очаква да бъде публикувано тази седмица, ще обяви, че пътят на Украйна към членство ще бъде „необратим“. Това е фраза, която Дуда използва специално, когато говори за Украйна, дори ако възходът на Киев се очаква да настъпи след години. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа