Андрей Делчев, Българската петролна и газова асоциация: Горивата у нас поскъпнаха колкото и в ЕС

По-високите цени на горивата у нас се дължат на поскъпването на суровия петрол със 17% и същата тенденция се наблюдава в целия Европейски съюз. Това заяви изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев по БТВ.

„Суровият петрол е основообразуваща единица в цените на крайния продукт на горивата. Когато цените на суровия петрол тръгнат нагоре, обикновено цените на горивата ги следват, но ги следват със забавяне и с различни по-ниски темпове”, обясни той.

Наблюдаваното поскъпване, както у нас, така и в ЕС, е с около 5,1% - 5,5%, уточни експертът.

„Идеята, че България е изолиран остров, в който се случват някакви нередни неща с цените, е абсолютно невярна. България е отворена и вносът се осъществява лесно. Пазарът е силно конкурентен и не може да понесе цени, които са различни от това, което пазарните нива налагат”, коментира Делчев.

По думите му твърденията на протестиращите във Велико Търново, че при тях цените на дизела и бензина са с 20-30 ст. по-скъпи, отколкото в другите градове, са неверни. Нормално било една и съща верига да продава гориво на една цена в един град и на по-висока или по-ниска в друг, както и в едно населено място да има различни цени.

„Защото това налага конкуренцията по места. Всяка една фирма преценява около нейната бензиностанция, която се намира на това място, на какво разстояние има други конкуренти, на какви цени продават те, за да може тя да си продава горивата”, поясни Делчев.

Коментари

Задължително поле