Цената на пшеницата е значително по-ниска спрямо миналата година, но производители на зърно коментират, че не очакват поевтиняване на хляба. С малко над 600 кг от декар среден добив стартира жътвата в Добруджа. Тепърва предстои активната жътва.
“Жънем с 25% по-малко от реколтата през 2024 г. Причината - замръзвания през март и април и горещите дни след това. Не е това, което очаквахме, за съжаление”, казва Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. По думите є по това, което се вижда на полето, пшеницата няма да бъде и с качествата от миналата година, което ще наложи използване на подобрители за производството на хляб.
“Колегите от мелничарския бизнес ще трябва да добавят подобрители, за да направят качествен хляб. Цените миналата година се въртяха между 400-440 лв. за тон. В момента са около 300-340 лв. на тон, което е доста под себестойността”, казва още Жекова.
“България не влияе на цената на пшеницата. Последната хубава година беше 2021 г. - качество и добра цена. Очакваме ниски добиви и на царевица, и слънчоглед. За сектор “Земеделие” предстои поредна трудна година. Четвърта година работим на загуба”, посочи още Жекова. “Пшеница за българско потребление ще има, произвеждаме достатъчно”, допълни тя.
Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите не очаква поевтиняване на хляба, въпреки по-евтината пшеница. “В цената на хляба влизат и още много други неща - ток, горива, заплати, вероятно ще доведат до увеличаване на цената, въпреки че пшеницата е по-евтина със 100 лв. на тон”, каза Радостина Жекова.