Андрей Ковачев: Младите поколения на Европа да получат паметта за XX век, за не бъдат лесна жертва на дезинформационни кампании

Андрей Ковачев вече има два мандата като евродепутат.

Евродепутати от различни партии и държави, представители на Европейската комисия и Европейския съвет обсъждаха в Европейския парламент в Страсбург необходимостта от изучаването на тоталитарното минало от учениците в Европейския съюз. Дебатът е по инициатива на българския евродепутат Андрей Ковачев, който смята, че по този начин младите европейци ще разберат, че популистите и дезинформациите, които се разпространяват, не водят до нищо добро и до устойчиви решения на проблемите.

"Смятам за изключително важно младите поколения на Европа да получат паметта за 20-ти век, обективно представена, за не бъдат лесна жертва на дезинформационни кампании, на популизъм, за постигането на определени политически цели. Има едно изречение на Роналд Рейгън по този въпрос, че свободата е винаги на едно поколение разстояние. След едно поколение много неща се забравят и има риск да се повторят страданията, независимо дали от националсоциализма, хитлеризма, фашизма, болшевизма, комунизма", каза Ковачев.

"Това са страдания за милиони хора, което е довело до идеята в Европа, вместо да се избиваме по бойните полета, е по-добре да сме заедно в един демократичен, свободен Европейски съюз. Но тази свобода не е даденост, тази свобода трябва да бъде и защитавана от тези популисти, които предлагат лесни решения на комплексни и трудни въпроси", каза още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Цялото изказване:

Уважаеми г-н Председател,

Скъпи колеги,

Тази година ще отбележим 30 години от падането на комунистическите режими в Източна Европа. Когато преди 10 години този парламент прие Резолюцията за Европейската съвест и тоталитаризма поставихме началото на дебата за формиране на общ прочит върху историята на Европа с осъждане на всички тоталитарни режими на ХХ век.

С поставяне на знак за равенство между страданието, причинено от фашизма, националсоциализма и комунизма. С преосмислянето им и извличането на поуки от трагичните събития в историята на западните европейски народи, както и в историята на народите в Източна Европа.

Поуки, които да насърчават демокрацията, толкова нужното ни днес европейско единство, върховенството на закона, зачитане на човешкото достойнство и свободата.

И в същото време поуки, които да предотвратят избуяването на омразата, ксенофобията, посяването на авторитарни или тоталитарни идеи в европейските общества.

Десет години по-късно, моята лична оценка е, че по различни причини този дебат не се състоя. През този период Европейският съюз бе изправен пред нови предизвикателства, на които със сигурност би реагирал по-успешно, ако бе извлякъл тези поуки.

Мисля, че Европа днес се нуждае от рестарт на този дебат. В момента не правим достатъчно да се справим с възкръсването на духовете от миналото. Национализмът и популизмът се подсилват от липсата на памет и разбиране за нашата история, за ролята на европейската интеграция в преодоляването на дълбоките рани от тоталитарните режими.

Достатъчно е да обърнем поглед към някои държави, където разочаровани от несигурните икономически перспективи и социалното неравенство млади хора подкрепят екстремистки крайнодесни или крайнолеви партии, за да се убедим колко голяма е опасността от повторение на трагичните грешки от миналото. Затова е толкова важно да предаваме паметта - за да не стават младите европейци жертви на политическите играчи, които предлагат лесни решения на сложни проблеми.

Когато не предаваме паметта за миналите събития позволяваме младите поколения да бъдат подвеждани с пропаганда и дезинформационни кампании, както за фашизма, така и за нацизма, да не говорим за комунистическите режими, които и до днес се радват на носталгия поради незнанието за мащабите и продължителността на техните престъпления. До какво води това виждаме много ясно в Русия и други държави където има притеснителна тенденция на нарастваща носталгия по сталинизма.

Има различни политики, които отделните страни-членки на ЕС прилагат, една от тях обаче е универсална и може да бъде модел навсякъде. И това е образованието.

Чрез образованието следващите поколения европейци без значение дали са от Западна, Централна или Източна Европа трябва да получат представа за тоталитарните режими през ХХ век и да знаят, че за свободата, демокрацията, човешките права, които имат днес, са се жертвали мнозина. Да знаят, че свободата не е даденост и както казваше Роналд Рейгън винаги е на едно поколение от изчезване и трябва да се отстоява.

Вчера в тази зала тържествено отбелязахме 20-годишнината от въвеждането на еврото, но е добре да си припомним, че ЕС не е само общ пазар и валута, а преди всичко гарант за свободата, мира, демокрацията и зачитането на човешки права на нашия континент. ЕС е отговор на ужасите на тоталитаризма, който ги потискаше и ограничаваше с цената на милиони невинни жертви, разрушения и неизмеримо страдание. Днес, когато сме изправени пред предизвикателството да защитаваме своята ценностна система, ние повече от всякога трябва да си даваме сметка за заплахата от липсата на историческа памет.

Нека с помощта на образованието съхраним този уникален проект за следващото поколение европейци, вместо да позволяваме да станат жертва на невежество и манипулации, които упорито насаждат носталгията за отминали времена на тоталитарните режими.

Благодаря Ви!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика