Анелия и Антон Тенчеви от Хасково: Доктор Емилова е дарител на здраве и природна хармония

Това лято семейство Тенчеви направиха поредната си програма при д-р Емилова високо в Рила.

От години семейството е последовател на плодолечението

За впечатляващите достойнства на медицинския център на д-р Емилова Анелия може да говори дълго и разпалено. Определя постиженията на лекарката като национална гордост, представяща ни пред хора от целия свят- нейни пациенти и вече приятели. Като най-важна сърцевина на програмата определя лекциите, от които се научават последни новости в природосъобразната медицина, поднесени по разбираем и интересен начин.

Д-р Емилова щедро раздава знанията, опита и сърдечността си и е готова винаги да те изслуша и обясни подробно какво точно да се направи за постигане на така дефицитното в наше време здраве, споделя Анелия. Тя посетила медицинския център за пръв път през 2016 година. Имала заболяване на щитовидната жлеза - тиреодит на Хашимото, установили й  остеопороза, страдала от язвена болест. Няколко пъти чупила крайници, за кратко време натрупала 15 кг. Направила първите 10 дни на плодове и чай с петдневно захранване и бързо усетила ефекта- чувствала се енергична и заредена, оплакванията от болестите отстъпвали.

Убедена, че е открила своята полезна програма, жената постепенно започнала да променя храненето си, според наученото в медицинския център. Имала и верен съюзник в лицето на съпруга си. През 1997 г. той разбрал от приятели за д-р Емилова и започнал да посещава редовно центъра. Още с първото идване само за 15 дни свалил 26 кг от натрупаните 130, но предстояло да се изминава още дълъг път. Мъжът имал високо кръвно налягане, стомашни киселини и други оплаквания, разказва Анелия. 

На семейната трапеза двамата имали дежурното за много сънародници меню- животински храни, тестени лакомства, подсладени напитки. Пълната промяна Тенчеви направили преди 5 години. Месни и млечни продукти приемат рядко или по празничен повод. Предпочитат постни неща - булгур, леща, грах, нахут и цялото богато разнообразие от ядки и семена. Плодовете и зеленчуците са в големи количества, най любими са богатите вкусове на слънчево узрелите, събрани от българските градини.

Анелия споделя, че приготвянето на здравословна храна е лесно и провокиращо фантазията и сетивата занимание. Дава пример с предпочитана лятна рецепта. В тава се нарязват почистени чушки, бамя, тиквички, домат, малко картофи и много магданоз. Прибавят се червен пипер, лъжичка кокосов о масло и вода, след което яденето се „забравя“ във фурната.  

Задължителните по-рано десерти са заменени с вкусотии от полезни съставки. Бърза торта Анелия прави от кокосово мляко, фини овесени ядки и разтопен черен шоколад. Започнала е да ползва рожковено брашно и натурални подсладители като агаве и др. В домашната кухня прилага новостите, демонстрирани в кулинарното училище на центъра от специалиста Веселин Станков.

Интерес и одобрение съпрузите намират от сина и снахата, които също са последователи на програмата. Планират и да посещават фамилно медицинския център. Анелия и Антон идват вече всяка година и според служебните ангажименти правят по седмица на плодове и чай, после продължават у дома до 20 дни и се захранват по схемите, определени от д-р Емилова. Мъжът гладува и по два-три дни  по пълнолуние и новолуние, а заради щитовидната жлеза жената спазва назначените от лекарката по-дълги, а не кратки гладувания.

В центъра двамата се стремят да участват във всички спортни занимания, организирани през целия ден. Анелия се шегува, че се изисква усилие човек да изпълни цялата богата двигателна програма и не пропуска походите, народните танци, сутрешната и китайската гимнастика, плуването. Във всекидневието си редовно изминава пеш 6-7 км, независимо от натовареността в работата. Жената е управител на частна рехабилитационна болница и отлично знае как обездвижването може да провали всяко добро намерение за постигане на здраве.

От година тя не приема никакви лекарства за щитовидната жлеза и резултатите от изследванията са отлични. Провокирала е интереса на ендокринолозите, които я наблюдават от много време, и дори са започнали да препоръчват и на други пациенти да следват начина на хранене на Анелия. 

Доктор Емилова не само лекува „нелечимите“ болести, споделя жената. Тя променя начина на мислене, без да натрапва нищо. Помага ти да повярваш, че всичко е възможно и дори най-смелата мечта има шанс за живот, ако си в хармония със себе си.

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов

Смути със спанак

Продукти: 
200 мл сок от краставица,
½ авокадо,
30 мл сок от лимон,
шепа спанак

Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Тиквички на фурна /1 порция/

250 г тиквичка се нарязва на шайби с дебелина 1 см. Поставя се в подходяща тавичка заедно с 1 щипка риган и клонка лимонена мащерка и се разбърква добре. Налива се вода /или предварително приготвен зеленчуков бульон/ до средата на зеленчука и се пече 15 мин. на 180 градуса. Консумира се с малко нарязан копър и сок от лимон. /Рецептата е от схема за захранване, извън него може да се прибави щипка морска или хималайска сол./

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл