Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 юли 2019

Румен Петков: Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори

Проф. Герджиков: Единодушната номинация на Гешев ми дава надежда

НАП продава 13 бунгала край морето Къмпингът е в област Варна

Зеленски завладя и парламента на Украйна „Слуга на народа” печели абсолютно мнозинство

Тръмп: Информацията за заловените шпиони на ЦРУ е фалшива

Ремонти на знакови стари сгради в София Къщата на Яворов може да стане общинска, реставрират дома на Фингов

Иван Гешев – кандидат за нов главен прокурор (обзор) Може да остане сам в състезанието

Приключи гласуването за премиер на Великобритания Утре обявяват името му

Иран: Задържането на плаващия танкер „Стена имперо“ не е ответна мярка

ВМРО издига Славчо Атанасов за кмет на Пловдив

Проф. Иво Петров: Високотехнологичната медицина е най-несправедлива за социално слабите

Въоръжаваме пехотата за 1,464 млрд. лева Военните канят 4 компании в търга за нови бойни машини

Анелия Клисарова: За какъв супер компютър говорим, ако не можем да организираме машинно гласуване

„Говорим, че сме много напред с IT технологиите, имаме еврокомисар, говорим за електронно правителство, а не можем да организираме машинното гласуване. Тогава какъв е този супер компютър и супер интелект, с който ще работим?“ Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Анелия Клисарова, съобщиха от пресцентъра на партията.

Тя обясни, че БСП е последователно и стои твърдо зад машинното гласуване. „Не бива да се нарушават демократичните правила и конституционните принципи на демокрацията. Не трябва 3 месеца преди избори да се променя Изборният кодекс“, коментира Клисарова.

Тя обясни, че машинното гласуване има своите неоспорими предимства – гласува се по-бързо и по-лесно; където е гласувано с машини на евровота, недействителните бюлетини са по-малко, а у нас те са много на избори – 7 %, при нормални стойности – 1-2%; резултатите се обработват много по-точно и бързо и няма протоколи, поправяни по 3-4 пъти, за да могат да се адаптират към желанието на някого.
Клисарова отрече твърденията, че машинното гласуване ще струва по-скъпо.

„Машините нямаше нужда да бъдат взимани под наем за 70% от стойността си, а можеха да бъдат купени и да бъдат използвани много избори подред“, наблегна тя. Народният представител попита и защо да може да имаме, по думите на управляващите, скъпи избори за президент или европарламент, но не и за местния вот. Клисарова изрази несъгласие и с твърденията, че машинното гласуване не е подходящо за местни избори, защото технологията била сложна, листите по-дълги и написването на програмите за машините би било много трудно. По думите й точно при по-сложни и натоварени с информация процеси машините биха се справили по-бързо, лесно и точно.

Анелия Клисарова подчерта, че машинното гласуване е записано в закона и той не бива да се нарушава. „Хората искат честни и прозрачни избори, демократична и правова държава“, подчерта тя. Проф. Клисарова призова- вместо да се водят спорове и да се правят опити за премахването на машинното гласуване, да използваме трите месеца за подготовка за машинното гласуване- и ЦИК, и всички комисии, и българските граждани да бъдат готови до местните избори за използването на машините.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.