Анонимни и безплатни тестове за ХИВ в София на 1 декември

По повод Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит, както и Световния ден за борба със СПИН – 1-ви декември, Сдружение „Здраве без граници“ и Фондация „Инициатива за здраве“ ще организират събитие под мотото „Узнай своя статус“ в София.

Събитието ще се проведе на 1 декември 2018 г., събота, като във времето от 10:00 до 14:00 ч. всички граждани и гости на София ще имат възможност да получат анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ в специален мобилен медицински кабинет, разположен на бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 62-66, в близост до Лъвов мост.

Специалисти ще предоставят информация как и къде всеки може да провери своя статус с цел ранно откриване на инфектирани лица и своевременното им насочване за лечение. Доброволци от Сдружение „Здраве без граници“ и Фондация „Инициатива за здраве“ ще раздават на всички минувачи презервативи и червена лентичка – световният символ за съпричастност към каузата за превенция на ХИВ/СПИН, съобщават организаторите.

На официалното откриване на събитието ще присъстват представители на Столична Община, Столичния общински съвет, Местния обществен комитет по превенция на ХИВ и СПИН, както и неправителствения сектор.

Инициативата се осъществява по повод Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва глобално от 1988 година. Целта на неправителствения сектор е да се повиши информираността относно ХИВ и СПИН сред гражданите, да се намали стигмата към хората, живеещи със синдрома на придобитата имунна недостатъчност, както и да се осигури възможност повече хора да се информират за ХИВ статуса си чрез анонимни изследвания.

Средногодишно у нас се откриват около 200 човека с ХИВ. По официални данни към месец май 2018 г. инфектираните българи са били 2 810, като над 1/3 от тях живеят в София. Направените прогнози показват, че без интервенции за превенция до 2023 г. броят на лицата с ХИВ инфекция само в столицата ще нарасне от 1028 души към 2017 г. до 1621 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве