Антимафиот под прикритие е купил фалшиви пари за разбиване на бандата зад най-голямата печатница за евро и долари менте

Спецсъдът остави четиримата обвиняеми за постоянно в ареста

Специализираният съд остави за постоянно в ареста Иван Тодоров, Димитър Ангелов, Петър Манев и украинеца с българско гражданство Александър Крихтин по обвинение за участие в организирана престъпна група, която произвеждала и разпространявала фалшиви банкноти в евро и долари.

Бандата беше разбита на 20 октомври и е действала десет месеца.

В спецсъда днес стана ясно, че служител на ГДБОП под прикритие е сключил четири сделки и е купил фалшиви пари, които били изработени в добре оборудвана печатница в подземен гараж на хотел "Катилена" в Слънчев бряг.

Иван Тодоров и Александър Крихтин са били задържани на място в подземния гараж, където е била печатницата.

Ръководител и мозък на групата бил пловдивчанинът Иван Тодоров, който произвеждал и пласирал фалшивите банкноти. Димитър Ангелов предоставил собствено помещение в Пловдив, където се съхранявали материали, нужни за печатането на банкнотите и като печатар по професия оказал съдействие за подготовката на защитната лента и водния знак. Петър Манев пък е участвал в разпространението на фалшивите пари и поръчал от САЩ през интернет сайт машини за топъл печат, които групата използвала. Александър Крихтин е държал хотела, в който е била базирана нелегалната печатница. Единствено Иван Тодоров е бил осъждан през 2006 г. за подобно престъпление, но е реабилитиран.

Според съда има достатъчно доказателства, сред които свидетелски показания, показания на агенти от ГДБОП и СРС, които още не са приложени по делото и всички те уличават четиримата задържани в участие в групата. Има данни и че Петър Манев е пътувал до Сърбия с Иван Тодоров, където продал фалшиви евро и долари на сърби, но банкнотите менте били задържани.

Пред спецсъда Манев се оправда с това че работи на рецепция във фитнес в Пловдив, от 11 години познава Тодоров като редовен клиент и му направил услуга, като поръчал машините през интернет сайт, защото имал регистрация и дебитна карта, но заяви че никога не е пътувал с него до Сърбия. Обясни също така, че машината за топъл печат била поръчана, за да я използва за рекламни материали като химикалки и запалки. Според съда обаче има достатъчно доказателства, че машината е печатала фалшиви пари.

Спецсъдът прецени, че няма опасност четиримата да се укрият, но може да извършат друго престъпление, ако бъдат освободени. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано на 1 ноември.

Коментари

Задължително поле