Антоанета: Да шашнеш англичаните с еко бизнес

Опит от Острова

Заминала с 500 паунда за Лондон, днес дамата има 5 компании и е предприемач, инвеститор, ментор и влогър на Острова

Осигурява работа на стотици българи

„Когато влязох в новата си къща преди 2 години, животът ми мина като на лента - казва Тони. - Как тръгнах от нулата, колко труд вложих, за да съм това, което съм сега...“ Емоционална е, говори със страст и вдъхновение. Антоанета Цочева никога няма да забрави една ранна утрин в България - как целува спящото си 7-годишно момиченце и с 500 паунда и самолетен билет заминава за Лондон. Заминава, за да осигури по-добро бъдеще за двете.

Днес, 21 години по-късно Тони, започнала като чистачка в Лондон, има бизнес с милионен оборот - 5 компании, осигурява работа на стотици българи и споделя като мотиватор как е успяла. А с Даяна, която е прибрала 13-годишна, днес живеят заедно.

Когато карловката е на 3 годинки, баща й Емилиан Стефанов загива при катастрофа, майка ѝ Галина се омъжва за Цочо Цочев, а той осиновява и отглежда като свои двете сирачета - нея и брат й. Преместват се в село Розино, а 13-годишна тя заминава да учи в руската гимназия в Пловдив.

Завършва Университета по хранителни технологии в Пловдив, а също и педагогически курс, защото мечтае да бъде учителка. Преподава в Професионална гимназия по хранителни технологии в Пирдоп. Гимназистите подхвърлят непозволени закачки на младата учителка, а тя, разочарована, се прощава с мечтата си да преподава.

Постъпва като технолог в месокомбината в Карлово, където „малките началници“ над нея я тормозят брутално, защото е възпитана от втория си баща да бъде честна и никога не скрива от генералния директор истинската оценка на продукцията. Живее мизерно с 200 лева заплата и малката Даяна в едностайно апартаментче, осигурено й от месокомбината, а вместо гардероб подрежда дрехите си в кашони, които слепва. „Бях се развела със съпруга си и в един момент си казах, че не може повече така - нещастна, на 26 години с малко дете“, споделя Тони. Самоиронизира се, че тогава мечтите й са да си намери свестен заможен мъж в Англия.

Всички й отказват 500 паунда заем. Помага й директорът на месокомбината, като я кани, ако не успее в Лондон, да се върне на работа там. С хубавата характеристика от него тя само за седмица взема виза. На 14 декември 2021 г. тя отбелязва 21 години от заминаването си.

В самолета Антоанета се запознава с много българи, които после й помагат в първите най-тежки дни. В Лондон нощува с още две българки. Заради предколедната суматоха и ваканция тя започва да търси работа чак на 8 януари. Тръгва буквално от врата, тъй като не знае английски и не може да се оправи с обявите във вестниците.

Започва в ирландски пъб срещу мизерните 3 паунда на час, спретват й стаичка в градинската пристройка на пъба. Там за пръв път Тони се сблъсква с огромните лондонски плъхове, които излизат от една дупка и изяждат храната ѝ. Двама българи се смиляват над нея и я прибират в квартирата си, като прекарват 2 месеца на 2 легла и един матрак на земята.

Следват месеци на изтощителна работа по 18-20 часа - денем в старчески дом или като детегледачка, вечер до късно в пъба. Там разбира, че като чистачка ще взема 8-9 паунда на час. Започва нова въртележка - денем чистене по домовете, вечер в пъба.

„Никога преди не съм вярвала в чудеса, но една вечер ми се случи нещо невероятно“, спомня си Тони. От България си носи чифт хубави обувки, които още на първата седмица се разлепват. „Да събера парички за нови обувки - представяш ли си колко мъничка мечта имах в началото“, вълнува се Тони. Една късна вечер, докато едва се влачи по улиците, смазана от умора, се спъва в тъмното в пластмасова торбичка. „Няма да ми повярваш, но когато я отворих вкъщи, имаше два чифта чисто нови обувки! Моя номер! Лепнаха ми!...“ - гласът й трепери.

Една среща в старческия дом предопределя бъдещето й. Един мъж на преклонна възраст става неин ментор. Показва й съвсем нов път - да чете „Financial Times“, да се образова и да създаде собствена компания. Няколко месеца след пристигането си в Лондон, през октомври 2001 г. тя вече регистрира собствена почистваща компания „Fast Klean“. Губи първите си спестени 3000 паунда - пуска без успех обяви във вестниците - но не се отчайва. Със следващите 1000 спестени паунда отпечатва листовки. Става в 4, 30 сутринта и пуска брошурките в пощенските кутии в скъпите райони на Лондон, дегизирана с бейзболна шапка.

Това дава успех и тя наема българки - за да не преживеят те това, през което е минала тя. Въвежда нов стил, различен от другите компании. При първото чистене в дом на клиенти, тя застава с лицето си и лично отговаря за перфектното почистване на всяка от служителките си. Представя и чистачката, дава й инструкции. Това впечатлява англичаните, а те разказват на приятелите си колко коректни българи чистят в дома им. Новите хора обучава, но и става техен ментор. Променя представата за чистач като унизително занимание, вдъхновява служителите си да се уважават с това, че се грижат за хигиената на хората.

Преди корона кризата е имала 300 човека, все българи - и жени, и мъже - за по-тежката работа. Днес са 200 - и заради ковид, и защото след брекзита Обединеното кралство не приема хора с професия чистач. Някои са с нея почти от самото начало, други са се пенсионирали и са се върнали в България. „Понякога ми се иска да оставя този бизнес, да си почина, но как да оставя тези хора, които разчитат на мен, които пращат на близките си в България парички, за да живеят по-добре?“, вълнува се Тони.

Доходите на нейните служители са около 2000 паунда месечно за жените, а мъжете стигат до 3500 паунда. Тони се гордее, че много от хората й със спестените пари са си купили къщи и апартаменти в България. „Давам им и заеми за къщи, нещо като банка съм без лихва“, смее се Тони.

„При нас е много важен личният контакт - и в екипа, и на всеки служител с клиентите - казва Тони. - Имаме едно „сърце“ от невероятни жени, много отговорни и приемащи работата като кауза. Привързани са към клиентите си, стават част от семейството им и даже някой да им предложи по-висока цена, отказват - от лоялност.“

Самата тя не престава да се учи и усъвършенства. Още през 2003 г. пуска първия си уебсайт и разраства бизнеса си, наема офис и помощници. През 2007 г. инвестира в първия си имот в България, после и в Англия и започва втория си бизнес - отдаване на имоти под наем. С дъщеря й започват и трети бизнес - „флипване“, или купуване, реновиране и нов дизайн на интериора на къщи и апартаменти, които след това продават. Реализирали са няколко проекта.

През 2018 г. Тони попада на книга, която променя живота ѝ - „Черната страна на диетите“. В нея пише не само как да се храним здравословно, но и, че всичко, с което сме заобиколени, е много отровно, особено пластмасите, почистващите препарати, замърсеният въздух. Тя изхвърля всички пластмаси, въвежда стъкло и започва да образова работниците си да премахват вредните химикали при почистването.

Заедно с една фирма разработват екологични таблетки, които се разтварят в бутилки за многократна употреба и с тях се чисти. Правят и хартиени лентички, които също се разтварят във вода и стават и за перални. С въвеждането на екологични продукти Антоанета Цочева буквално шашка англичаните и променя почистващия бизнес във Великобритания. Пише книжка със 100 идеи за почистване с натурални продукти вкъщи.

С дъщеря си създават и бранда Ecobravo.co.uk - онлайн магазин за еко продукти. Отново помагат на българи, като продават в него продукти от родината - чайове, ленени торбички за пазаруване, мед, сушени плодове. После ѝ идва идея за уелнес бизнес. Популяризира качествата на канген водата и вече има тим от стотици последователи. Като представител на машините за канген вода слуша истории за хора, постигнали много добри резултати за здравето си, след като са пили тази „жива“ вода.

Напоследък най-голямата й страст е менторството. В YouTube канала си „Успех с Антоанета“ разказва на български и английски на младите си последователи как да станат предприемачи и да постигат успех. Записала е курс по публично говорене, за да бъде по-успешна и вдъхновяваща в посланията си. Прави успешни дългосрочни инвестиции на Фондовата борса, което също споделя в YouTube и във фейсбук групата „Инвестираме с Антоанета“. Създала е и курс и е написала книжки за уелнес бизнес. Подготвя и 6-месечна менторска програма, също на български и английски - „Промени себе си, за да промениш живота си“. Има впечатляващ сайт Lifestyletipsbyantoaneta.com.

Миналата година е много успешна за Антоанета, като се изключи тежката загуба на майка й. Българката е много популярна на Острова. Тиражният вестник „The Sun“ оценява бизнеса й за над един милион паунда и представя издадената от нея автобиографична книга „Не само чистачка“. С Даяна участват в риалитито „Rich House Poor House“, гостува в GB News като вдъхновяващ преуспял предприемач, инвеститор, ментор и влогър.

Дъщеря й Даяна Николова се дипломира като ивент и тв мениджър и на 21 години създава първата си компания „Fast Online Marketing Export“ в Пловдив, където с тим от 10 човека правят сайтове. Двете живеят заедно с партньорите си в къща с 6 спални в селце на половин час от Лондон, а Тони мечтае един ден този дом да се изпълни с веселия смях на внуци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл