Антонио Лопес: Корнелия Нинова не знае как вървят нещата в Европа

Белгия и Франция бяха забравили за тероризма и бяха ударени от атентатори, Брекзит няма да се отрази на сигурността, а Корнелия Нинова не е наясно как вървят нещата в Европа. Това заяви генералният секретар на Европейската народна партия (ЕНП) Антонио Лопес по БТВ.

"Много централноевропейски държави – Белгия и Франция, бяха забравили за тероризма и бяха ударени от тези убийци. Също както там, и в Лондон атентаторът е местен гражданин, вероятно обучен по интернет и радиказлизиран чрез новите технологии. Трябва да има добър начин разузнавателните служби да вършат работата превантивно, за да не се дава достъп до такива мрежи", каза Лопес.

Трябва да удвоим усилията си – с добра координация на разузнавателните служби, на полицията, на съдебните власти във всички европейски държави, добави той.

"Познавам религиозния и политическия тероризъм – бях в испанското правителство пет години. Всичките са еднакви – това са убийци, които искат да наложат със сила това, което не могат да направят по демократичен път. Тероризмът винаги се прави с някаква цел, а именно да се обърне и елиминира демократичната система. Тези хора не обичат демокрацията, много от техните действия имат голямо въздействие и те го знаят. А популизмът е тяхното отражение. Много крайнодесни сили надигнаха глас именно благодарение на страховете на хората. Това, което ние политиците трябва да свършим, е да осигурим сигурност на хората", каза още Лопес.

Той добави, че в Испания вече са се справили с екстремисткия религиозен тероризъм и сега в Европа „всички трябва да обединим усилията си“ с тази цел.

Според главния секретар на ЕНП Брекзит изобщо няма да се отрази на сигурността. "Желанието ми е да останем сплотени, но имаше референдум, 51% от населението на Великобритания реши и нищо не можем да направим, ние сме демокрация. Брекзит обаче трябва да се договори по най-добрия начин и за Великобритания и за Европейския съюз. Надявам се Тереза Мей да е достатъчно разумна да не предложи твърдо излизане, защото това ще е в ущърб за Кралството. Страните извън ЕС ще искат да търгуват с нас, които сме пазар от 500 млн. души, а не с тях, които са 70 милиона", посочи Лопес.

За изборите в България той посочи, че през годините е подкрепял ГЕРБ и Бойко Борисов, защото е бил убеден, че това е най-добрият избор за българския народ.

Според него Корнелия Нинова не знае как вървят нещата в Европа. Тя не е наясно, че когато прави декларации, хората в другите европейски столици не виждат Нинова, виждат България. Не искам България да има лош имидж навън, защото Нинова не е България, каза Лопес.

Ако тя стане премиер, надявам се да промени подхода си, да не вини всеки ден Брюксел, добави гостът.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле