Апелативният спецсъд остави окончателно в ареста Николай Банев

Снимка: Пламен Стоименов/ Архив

Престоят ми зад решетките ще струва много скъпо на държавата, закани се той

Апелативният спецсъд остави окончателно в ареста Николай Банев и отхвърли молбата му за по-лека мярка.

Докато магистратите се мотивираха защо смятат, че има опасност да извърши друго престъпление или да се укрие и анализираха доказателствата по делото, Банев си изпроси забележка и предупреждение да спазва реда в залата, защото се смееше. Според него чувал от прокуратурата и съда само лъжи.

Съдебният състав обаче е категоричен, че има достатъчно доказателства, сред които свидетелски показания и документи, от става ясно, че семейство Баневи са "обезкървили" дружествата, които са приватизирали и за сметка на това пред последните 10-12 години значително са се обогатили.

Пред магистратите Банев заяви, че прокуратурата няма нито знанията и уменията, нито капацитетът да направи анализ на неговата мащабна икономическа дейност. Но в мотивите си съдът подчерта, че не са нужни особени икономически познания, за да е ясно, че при "обезкървяването" на едно дружество резултатът може да бъде само един - фалит.

"Рано или късно ще осъдя България. Дали ще даря сумата, дали ще я инвестирам в българската икономика или в чужда, е моя работа. Но моят престой в ареста ще струва много скъпо на държавата", закани се Банев.

На излизане от залата адвокатът му Христо Ботев потвърди, че ще заведе дела навсякъде, където е възможно - за незаконен арест и за пропуснати сделки на клиента му.

Майката на бизнесмена Мария Банева отново дойде в съдебната зала, за да чуе решението на съда и да подкрепи сина си морално. Пред журналисти на излизане тя каза, че в съзнанието на сина й е истината, която обаче не била защитена от магистратите.

Коментари

Задължително поле