„Трейс“ изгради най-трудния участък от Коридор №10

Президентът Радев: Коментарите около срещите ми за процедурите по избор за главен прокурор са изкуствена драма

Медицинският надзор проверява случай с починал мъж с ХИВ Според пациентски организации няколко болници отказали да приемат британеца Крейг Харпър

„Слонът, моят приятел”, за когото всички плачехме Индийският филм взривяваше препълнените киносалони, хората го гледаха по 10 пъти

Психично болен мъж уби майка си в Хасковско, заподозряна е и сестра му

Земетресение на територията на язовир „Доспат“

Ивет Лалова спечели квота за Олимпиадата в Токио

Разследват петима, получавали неправомерно инвалидни пенсии в продължение на 10 години Лицата са на възраст между 68 и 70 години

От понеделник Гърция намалява ДДС и разсрочва данъчни задължения, касае и българи

Иван Хаджийски: Психология на нашето иманярство

Бети Уайт – щура тийнейджърка в тяло на 97 Актрисата е включена в рекордите на Гинес за най-дълга телевизионна кариера

6,8 по Рихтер разлюля Нова Каледония

Апелативният съд в Търново върна делото „Червеите“ за ново разглеждане от първата инстация

Със свое решение състав на Апелативен съд – Велико Търново отмени изцяло присъдата Окръжен съд – Велико Търново по делото „Червеите”.

С присъдата на Окръжен съд, подсъдимият Илия Славчев от Павликени е признат за виновен в това, че на 18 януари 2016 г. отнел 250 лева от Карамфил Бижев от Велико Търново, като след заварване на мястото на престъплението, възпроизвел изстрели с пистолет срещу Бижев, Айдън Юсеинов и Альоша Атев. Деянието е придружено с опит за убийството на Карамфил Бижев, поради което съдът му наложи наказание в размер на 7 години лишаване от свобода. Илия Славчев е признат за виновен и в това, че държал огнестрелно оръжие и пет броя боеприпаси, без да има за това надлежно разрешително, поради което е осъден на 3 години лишаване от свобода.

Окръжен съд – Велико Търново определи едно общо наказание за Илия Славчев, а именно по-тежкото от тях – 7 години лишаване от свобода, което подсъдимият да изтърпи при първоначален строг режим. Той е осъден и да заплати на Карамфил Бижев сумата от 10 000 лева като обезщетение за неимуществени вреди и сумата от 250 лева имуществени вреди, които гражданският ищец е претърпял в резултат на престъплението, ведно със законната лихва. Съдът отхвърли предявения от Карамфил Бижев иск за разликата на уважения размер до предявения от 200 000 лева, а също така и отхвърли изцяло предявения от Альоша Атев граждански иск за сумата от 20 000 лева като неоснователни и недоказани.

Със същата присъда, Окръжен съд – Велико Търново призна подсъдимият Станчо Славчев – брат близнак на Илия, за виновен в това, че 18.01.2016 г. в гр. Велико Търново, при условията на опасен рецидив, в съучастие с брат си извършил опит за кражба на 250 лева от владението на Карамфил Бижев, за което му наложи наказание от 4 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Срещу присъдата са подадени въззивен протест от Окръжна прокуратура – Велико Търново и въззивни жалби от защитниците на подсъдимите, както и от частните обвинители и граждански ищци, на основание на които в Апелативен съд – Велико Търново е образувано дело, разгледано в две съдебни заседания. Съставът на въззивния съд намира, че са налице съществени процесуални нарушения, допуснати от първоинстанционния съд – липса на произнасяне на Великотърновския окръжен съд с диспозитива на присъдата по част от повдигнатото с обвинителния акт обвинение срещу Илия Славчев и по част от предявените и приети за разглеждане граждански искове от Карамфил Бижев, както и наличие на противоречия между диспозитива и мотивите на присъдата, както в наказателната, така и на гражданската част.

Същите са довели до ограничаване на процесуалните права на прокурора, на двамата подсъдими, на частния обвинител и граждански ищец Бижев и на гражданския ищец Альоша Атев, както и на техните защитници и повереници.

Въззивният съд посочва в мотивите си, че във всички случаи съдът е длъжен да се произнесе с присъдата по целия обем на повдигнатото обвинение и на предявените и приети за разглеждане граждански искове.

Поради това, със своето решение, Апелативният съд е отменил присъдата на Окръжен съд – Велико Търново и е върнал делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанциония съд.

Решението не подлежи на обжалване и протест.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.