Апелативният съд в Търново намали присъдата на шофьора от Лесидрен

Апелативният съд отмени постановената от Окръжния съд в Ловеч присъда за шофьора, който прегази двете деца край Лесидрен.

Делото срещу 28-годишния Филип Михайлов-Фильо се гледа на 14 ноември след като всички страни по казуса са обжалвали решението на първата инстанция. Въззивната инстанция се произнесе с решение, с което редуцира първоначалното наказание.

Водачът, който уби две деца и рани трето, бе осъден по обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч на 8 затвор при строг режим и лишаване от правоуправление за срок от 10 години. Апелативният съд в старата столица обаче е приел като смекчаващи вината обстоятелства това, че Михалов се е притекъл на помощ на пострадалите. Заради това апелативните магистрати са намалили наказанието му на 5 г. лишаване от свобоа, които да бъдат изтърпени при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

С оглед горепосочените мотиви, съставът е изменил и наказанието, наложено по чл. 343г от НК, като е постановил Филип Михайлов да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от 7 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Съставът е отхвърлил всички останали възражения на защитата и частните обвинители като неоснователни, като изводите му са подробно мотивирани в решението по отношение на всяко едно от тях.

Решението на ВТАС подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Първоинстанционният съд призна за виновен Филип Михайлов за това, че на 15 август миналата година нарушил правилата за движение по пътищата, като се движел със скорост от 122,44 км/ч при ограничение от 90 км/ч и по непредпазливост причинил смъртта на 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов и средна телесна повреда на Петя Божкова на 15 г.

Трагедията се бе разиграла преди година, когато група деца решили да отидат пеша до „Съева чешма“ в близост до Лесидрен. Движили се в колона в края на платно. Докато вървели, видели лек автомобил „Ауди 80“ да лети с бясна скорост. Зад него се движела друга кола „БМВ 325“, управлявана от Ален Асенов. Той предприел изпреварване на аудито. След маневрата „БМВ“-то не се върнало в лента за движение, а водачът карал по средата на пътното платно и по този начин преминал покрай децата.

Непосредствено след това Марино, Велислава и Петя били блъснати от втория автомобил „Ауди „. След кървавата драма, Марино и Велислава починаха от травмите си в болница, а Петя беше спасена.

След трагедията Филип Михайлов бе изправен на подсъдимата скамейка. Отредената му присъда обаче е протестирана от прокуратурата и е обжалвана, както от него, така и от конституираните частни обвинители в процеса.

Наскоро Районната прокуратура в Ловеч пък внесе в съда обвинителен акт срещу 24-годишния шофьор на БМВ-то Ален Асенов , който не спрял и не оказал помощ на прегазените деца. Въпреки, че Асенов забелязал в огледалото за обратно виждане как другото возило помело пешеходците, той не спрял веднага при пострадалите. Няколко минути по-късно се върнал, видял, че двама от младежите са тежко ранени, но вместо да им помогне, Асенов казал, че отивал да закара колата, тъй като нямала гражданска отговорност и тръгнал към селото.

На помощ на ранените се притекли Филип Михайлов-Фильо и неговия спътник, както и хора от други автомобили, които спрели при вида на групата деца, които махали и викали за помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право