Апелативният съд в Търново насрочи дело за опит за пренасяне през граница на над 50 килограма хероин

Снимка: Архив

Дрогата е оценена за над 2 млн. лева

Апелативният съд във Велико Търново насрочи за 12 март разглеждане на делото срещу две лица за държане и опит за пренасяне през граница на над 50 килограма хероин.

Със своя присъда от 30 октомври миналата година Окръжен съд - Русе е признал подсъдимите Сотир К. (49 г) от старозагорското село Оряхово и Йордан Й. (25 г) от Варна за виновни в това, че на 21 януари 2017 г., в Русе, на ГКПП „Дунав мост“ направили опит да пренесат през границата на страната високорисково наркотично вещество. Хероинът бил с тегло 50, 391 кг.

Първоинстанционният съд определил наказания от 13 години лишаване от свобода и 150 000 лева глоба за Сотир К. и 10 години затвор и 100 000 лева глоба за Йордан Й.

Със същата присъда, двамата подсъдими са били признати за виновни и в това, че на 21 януари 2017 г. от старозагорското село Оряховица до ГКПП „Дунав мост“ трасе – изход в Русе са държали с цел разпространение на въпросната дрога. Заради това са им определени наказания от 10 години лишаване от свобода и 60 000 лева глоба за Сотир К. и 8 години затвор и 30 000 лева глоба за Йордан Й.

Окръжен съд – Русе групирал наказанията за отделните деяния и определил за подсъдимите наказания 13 години лишаване от свобода и 150 000 лева глоба за Сотир К. и 10 години лишаване от свобода и 100 000 лева глоба за Йордан Й. , като наказанията лишаване от свобода да бъдат изтърпени при първоначален „строг режим“.

Срещу присъдата на Окръжен съд – Русе са постъпили въззивни жалби от подсъдимия Йордан Й., едната от които е подадена лично, а другата е подадена чрез защитника му, и въззивна жалба от защитника на подсъдимия Сотир К. В жалбите не са направени искания за допускане, събиране и проверка на нови доказателства от страна на въззивния съд.

Делото е изпратено в Апелативен съд – Велико Търново, като след постъпването му е извършено разпределение на случаен принцип, посредством Централизираната система за разпределение на делата, като за докладчик по делото е определен съдия Красен Георгиев.

Коментари

Задължително поле