Апелативният съд в Търново обяви за решаване делото срещу лекарка, осъдена за смъртта на бебе

Снимка: Архив

Апелативният съд във Велико Търново обяви за решаване казуса срещу д-р Нина Байчева от Тетевен, която получи двегодишна условна присъда от Ловешкия окръжен съд заради смъртта на новородено и забрана за същия период да упражнява и лекарската си професия. Лекарката обжалва присъдата, а състав на въззивната инстанция гледа делото в понеделник. Магистратите ще се произнесат със становище в законовия 30-дневен срок.

Д-р Байчева моли съда да я признае за невинна или да отмени присъдата или да върне делото за ново разглеждане от друг състав на съда в Ловеч, тъй като са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

От своя страна в жалбата си родителите на бебето посочват, че е налице явна несправедливост по отношение на наложените на подсъдимата наказания и настояват за по-тежка присъда.

Байчева беше осъдена за това, че поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, при водене на раждане в тетевенската болница е причинила по непредпазливост смъртта на бебето, което почина два дни след раждането си в болница в Плевен.

Коментари

Задължително поле