Апелативният съд в Търново потвърди условна присъда на шофьор, прегазил двама на тротоар

Снимка: Архив

Загиналите в Горна Оряховица са млади мъже, единият спаси с органите си четири живота

Апелативният съд във Велико Търново потвърди изцяло присъда на Окръжния съд в старата столица, с която подсъдимият Антон И. е признат за виновен, че шофирайки с превишена скорост, е предизвикал катастрофа и причинил по непредпазливост смъртта на двама пешеходци и средна телесна повреда на пътник в колата. За това провинение Окръжен съд – Велико Търново на 2 октомври 2018 г. осъди Антон А. И. на 3 години лишаване от свобода, като отложи изтърпяването на наказанието с изпитателен срок от 5 години. Съдът лиши подсъдимия от право да управлява МПС за срок от 5 години. Сега съставът на Апелативния съд е потвърдил присъдата.

Катастрофата става на 13 октомври 2017 г., около 22.50 ч., в Горна Оряховица. При управление на лек автомобил

„Тойота Селика“, Антон нарушил правилата за движение, като се движил със 72 км./ч., вместо позволените 50 км./ч., в следствие на което напуснал пътното платно, навлязъл в левия тротоар и убил пешеходците Димитър Г. Д. на 40 години и Красимир Я. Е. на 20 години, както и причинил средна телесна повреда на возещия се в автомобила А. Л. на 15 години.

След постановяването на присъдата от окръжните магистрати бащата на убития Красимир Янко Янев излезе с трогателно писмо до медиите. Той и прокуратурата подадоха въззивен протест в Апелативния съд, в който оспориха размериха на наказанието и отлагането му.

„Съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира, че правилно са отчетени от първоинстанционния съд обстоятелствата, обуславящи наказателната отговорност на подсъдимия, като наказанието се явява справедливо определено при превес на смекчаващите обстоятелства (чисто съдебно минало, направени самопризнания на досъдебното производство, добро процесуално поведение и изразена самокритичност и съжаление към извършеното, млада възраст, поведението след извършване на престъплението, положителни данни за личността – отличен ученик, избран за отговорник на класа, приет след деянието като студент във ВВМУ - Варна, където продължава образованието си, взимал участие в благотворителни мероприятия и инициативи) под средния размер на предвиденото в закона. При определяне на наказанието е отчетена в достатъчна степен завишената степен на обществена опасност на деянието, което е обусловило определянето му над минималния размер на предвиденото в закона. По начало обществената опасност на деянието и настъпилият вредоносен резултат са взети предвид от законодателя при определяне параметрите на санкциите. (т.е. не следва да се отчитат като отегчаващи вината обстоятелства)” – се казва в мотивите на Апелативен съд – Велико Търново.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право