Апелативни съдии питат ВСС има ли Лозон Панов тенденциозно отношение към тях

Георги Ушев

11 съдии от Апелативния специализиран наказателен съд са изпратили искане до пленума на Висшия съдебен съвет да изразят становище дали е правомерна вчерашната проверка от шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов по делата за мерките за неотклонение срещу подсъдимата за подкуп кметица Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Магистратите изразяват тревога, че проверката от ВКС е в момент, когато състав на апелативния спецсъд трябва окончателно да реши дали да остави Иванчева и Петрова зад решетките или да ги пусне под домашен арест.

"Молим ви да изразите становище правомерно и допустимо ли е да се нарежда проверка, включваща и неприключило производство, в срока на произнасяне на компетентния съд, без никакви данни и посочване на каквито и да е фактически основания за отклонения в разписаните правила за организацията на дейността на съдебния орган, и съставлява ли това опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите, на които предстои да се произнесат по спорния предмет", се казва в искането на съдиите.

Те искат мнението на съдебните кадровици дали наредената проверка от Панов е проява на тенденциозно отношение към апелативния спецсъд, "предвид обстоятелството, че спрямо никой друг съдебен орган в страната, не са били предприемани проверки при идентични условия".

"Съзнаваме огромната отговорност, която носим, с оглед естеството на възложените ни дела - за организирана престъпност, корупция и престъпления против Републиката, чието разглеждане фокусира върху нас и огромни обществени очаквания. Непрекъснатите медийни атаки, на които съдът е подложен и непрекъснатите проверки, някои от които продиктувани именно от медийни изяви, приемаме като част от отговорността ни, ръководейки се от принципа за осигуряване на прозрачно правосъдие", се посочва още в искането на 11-те спецсъдии.

Под искането за становище до ВСС подписите си са сложили председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев и съдиите Галя Георгиева, Веселина Вълева, Димчо Георгиев, Румяна Илиева, Красимира Костова, Красимира Райчева, Магдалена Лазарова, Емилия Петкова, Венелин Иванов и Даниела Костова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право