10-те най-поръчвани питиета за 2019 година в цял свят

Джъстин Трюдо призова Иран да предаде черните кутии от сваления самолет на Франция

Томислав Дончев: 10-15 млрд. лв. са необходимите инвестиции във водния сектор

3,6 млрд. евро са приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2019 г.

Емил Димитров: Няма вредни емисии от изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Групата GRECO поздрави България за борбата с корупцията Страната ни е изпълнила общо 16 от 19 препоръки, отправени през 2015 година

Конър – милиардер на 35?

83-годишна жена почина след удар от кола в Разград

САЩ готвят нови санкции срещу Венецуела

Протестит срещу пенсионната реформа затвори Лувъра

„Студена” източена с подпис на Димов от „Стомана” Синдикатите настоявали да не се спира водата на дружествата

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Министър Танева: 203 хиляди свине са евтанизирани у нас заради свинската чума

Деница Сачева: От 2009 г. досега са дадени над 500 млн. лв. за лични асистенти

Любомир Кючуков: Оставката на правителството в Русия цели Путин да запази контрола и след 2024 г.

Апелативни съдии питат ВСС има ли Лозон Панов тенденциозно отношение към тях

Георги Ушев

11 съдии от Апелативния специализиран наказателен съд са изпратили искане до пленума на Висшия съдебен съвет да изразят становище дали е правомерна вчерашната проверка от шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов по делата за мерките за неотклонение срещу подсъдимата за подкуп кметица Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Магистратите изразяват тревога, че проверката от ВКС е в момент, когато състав на апелативния спецсъд трябва окончателно да реши дали да остави Иванчева и Петрова зад решетките или да ги пусне под домашен арест.

„Молим ви да изразите становище правомерно и допустимо ли е да се нарежда проверка, включваща и неприключило производство, в срока на произнасяне на компетентния съд, без никакви данни и посочване на каквито и да е фактически основания за отклонения в разписаните правила за организацията на дейността на съдебния орган, и съставлява ли това опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите, на които предстои да се произнесат по спорния предмет“, се казва в искането на съдиите.

Те искат мнението на съдебните кадровици дали наредената проверка от Панов е проява на тенденциозно отношение към апелативния спецсъд, „предвид обстоятелството, че спрямо никой друг съдебен орган в страната, не са били предприемани проверки при идентични условия“.

„Съзнаваме огромната отговорност, която носим, с оглед естеството на възложените ни дела – за организирана престъпност, корупция и престъпления против Републиката, чието разглеждане фокусира върху нас и огромни обществени очаквания. Непрекъснатите медийни атаки, на които съдът е подложен и непрекъснатите проверки, някои от които продиктувани именно от медийни изяви, приемаме като част от отговорността ни, ръководейки се от принципа за осигуряване на прозрачно правосъдие“, се посочва още в искането на 11-те спецсъдии.

Под искането за становище до ВСС подписите си са сложили председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев и съдиите Галя Георгиева, Веселина Вълева, Димчо Георгиев, Румяна Илиева, Красимира Костова, Красимира Райчева, Магдалена Лазарова, Емилия Петкова, Венелин Иванов и Даниела Костова.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.