Арабски шейх строи нов жилищен комплекс в Белград (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимки: Анита Иванова
Комплексът „Белград на вода“ може да се разгледа и по... вода чрез разходка с корабче

Цената на квадрат е между 4000 и 10 000 евро

„Белград на вода“ (Београд на води / Beograd na vodi) е новият комплекс в сръбската столица, където се намират и най-скъпо струващите апартаменти за всеки, който пожелае да има жилище точно в тази част на града. 

Местни жители издават, че цената на 1 км. м. там варира между 4000 и 10 000 евро.

Сред специалните дневни оферти в сайта на строителната компания е и предложението, което се предлага на изгодна цена в момента, а именно тристаен апартамент в една от сградите на комплекса „BW Eden“.

Жилището е с обща площ от 75,49 м², а цената му е 259, 888 евро. В апартамента има хол, трапезария с кухня, две спални, две бани, мокро помещение и тераса, показва скицата на имота.

Друга готова постройка, освен „BW Eden“, е и 18-етажният блок „BM Iris”, в който има 219 апартамента – от студия до четиристайни. Сградата разполага с подземен гараж на две нива. На входа на BW Iris има фоайе с рецепция и охрана, както и обособена зона за получаване на поща.

Всички апартаменти разполагат с тераса, отворена кухня и големи прозорци, които пропускат дневна светлина.

В сградата на BW Iris има и кът за домашни любимци, където собствениците могат да почистят лапичките на кучето си след връщане от разходка.

 В близост до BM Iris се намира и училище, както и модерна детска градина сред зеленина, която осигурява на децата спокойствие и уединение, гласи информацията на Belgrade Waterfront.

Освен тези две сгради има и още няколко готови блока, като прави впечатление, че всички те са високо строителство – на 18-20 етажа.

В момента, с пълна сила, на мястото, намиращо се до река Сава, се строят още жилищни сгради.

Строят се последните жилищни сгради

Според местни и туристи комплексът представлява нещо като „Дубай“ в Сърбия.

И това не е никак случайно, тъй като арабски шейх, на име Мохамед Бин Зайед ал Наян, инвестира в строителството. 

Фирмата Eagle Hills от Обединените арабски емирства инвестира 3 милиарда долара в проекта, гласи официалната информация.

Проектът е иницииран през 2014 г. между правителството на Сърбия и компанията Eagle Hills, базирана в  Абу Даби. Компанията е фокусирана върху създаването на нови градски центрове на бързо развиващи се международни пазари.

Първата копка е факт през 2015 години и продължава и до днес, когато комплексът е почти готов. 

Идеята е освен жилищни сгради, към този голям комплекс, да има още офис помещения и хотел. Част от проекта е и Кула „Белград“, чието строителство започна през 2016 година и към днешна дата вече е факт. Определяна е като „Новата корона“ на столицата. 

Кула "Белград" има 42 етажа

Интересен детайл от архитектурата на кулата е, че фасадата е изградена от стъклени панели, като идеята е да се отразяват водите на река Сава и река Дунав, както и панорамната гледка на града. 

Високата постройка, която наподобява мини небостъргач, е новата градска забележителност в сръбската столица. Кулата се издига на 168 метра или иначе казано – има 42 етажа. Това е жилищна и търговска сграда, в която има над 200 апартамента, както и петзвезден хотел.

Част от комплекса „Белград на вода“ е и големият търговски център - Galerija Belgradе (Галерия Белград). Неговото строителство стартира през 2017 година и днес молът вече е готов и работещ с пълна сила. В него има магазини на много популярни марки, голямо кино и заведения за хранене.

Търговски център "Galerija Belgradе"

Комплексът „Белград на вода“ може да се разгледа и по... вода. Разходка с корабче по река Дунав и река Сава е едно от традиционните и дори задължителни неща за всеки турист (а и не само). Гледната точка от страната на двете реки разкрива как изглежда комплексът отстрани, като за миг човек забравя, че това са жилищни постройки в Белград, тъй като наподобяват на архитектура, характерна за Обединените арабски емирства.

Местните жители в Белград посочват и някои „минуси“ покрай новото строителство на този голям и лъскав комплекс. По думите им „Зеленият мост“, който е наричан още „Трамвайният мост“, поради това, че през него преминава трамвайна линия, казват, че има идея той да бъде премахнат, за да не вдигат шум на живеещите в новия комплекс трамваи, когато преминават по него. 

"Зеленият мост" над река Сава

„Нещата се случват толкова бързо, че нищо чудно много скоро вече да го няма и да бъде премахнат. Има и една друга идея - мостът да бъде преместен на друго място, което също не е добър вариант“, жалват се местните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа