Арести в Перник за афери с боклука (обзор)

Бившите кметове Илинка Никифорова и Иван Иванов разследвани за кризата със сметта от 2014 г.

Платени са 10 пъти по-големи суми

Спецпрокурори, полицаи и жандармеристи нахлуха сутринта в общината в Перник, за да изземат документи, свързани с кризата с боклука на града от есента на 2014 г.

Разследването е за сключени неизгодни сделки с пари на общината, обясниха по-късно от спецпрокуратурата. Задържани са тогавашната временна кметица Илинка Никофорова и избраният след нея инж. Иван Иванов. Преди 3 години те заемаха кметския стол, освободен от покойната кметица Росица Янакиева, която тогава стана депутат от АБВ.

По това време градът беше заринат от боклук и подозренията на разследващите са, че кризата е била предизвикана умишлено, за да се сключи извънреден договор 1 258 260 лв. с фирма за сметоизвозване. В протоколите за извършеното от нея не бил посочен в кой район е действала. Според шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев цената може да се окаже дори 10 пъти над нормалната за подобна услуга. В същото време общината платила и дължимите 495 168 лв. за същата дейност на друго дружество, с което е имала действащ основен договор.

От спецпрокуратурата напомниха, че продължават своите акции “кмет” и в други общини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право