Арести на сърби в Косовска Митровица, Прищина прати спецчасти

Напрежението между Косово и Сърбия за пореден път е опасно близо до точката на кипене. Сръбското население на северните косовски общини протестира срещу въвеждането на 100-процентови мита за вноса на стоки от Сърбия. Властите в Прищина избраха точно този момент, за да изпратят спецчасти на косовската полиция в северната част на Косовска Митровица, за да арестуват заподозрени в убийството преди 10 месеца на опозиционния политик Оливер Иванович.

Трима са арестуваните заподозрени за убийството на Иванович сърби, като двама от тях са служители на косовската полиция. Четвърти сърбин е задържан, защото не се подчинил на косовските албански спецполицаи. Акцията е проведена в 5,30 ч. сутринта. Кметът на Северна Митровица Горан Ракич я нарече "брутално малтретиране" с очевидна цел, съобщава БНТ.

"Не се представят никакви доказателства за това, за което са обвинени нашите съграждани", каза Горан Ракич, кмет на Северна Косовска Митровица.

В Прищина са на противоположната позиция. "При арестите открихме доказателствен материал за разследването", обясни Риза Шилова, следовател от косовската полиция. Става дума за автомати "Калашников", ръчни гранати и дрон.

Но независимо от това сръбската общност реагира остро, защото осъмна днес и с недостиг на стоки от първа необходимост. Това се дължи на решението отпреди два дни на косовските власти да наложат непосилни мита върху всички внасяни от Сърбия стоки.

"Утре няма да имаме нито хляб, нито мляко. Няма да имаме нормални цивилизовани условия за живот", алармира кметът Горан Ракич. Косовските власти обаче настояват, че високите мита ще останат докато Сърбия не признае независимостта на Косово.

"Сърбия трябва да схване, че политиката й не помага за мирното съжителство на албанците и сърбите", коментира Кадри Весели, председател на парламента на Косово.

С едночасови пътни блокади отвърнаха косовските сърби в северните общини. Кметът Горан Ракич заяви, че тези протести ще продължат до отмяната на митата и освобождаването на арестуваните.

Кметът на Северна Митровица се зарече да направи възможното да не се стигне до сблъсъци. От президента на Сърбия Александър Вучич Ракич очаква да помогне за това с контактите си на международната сцена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа