Арестуваваха турски рапър за "подстрекаване към употреба на наркотици"

Турски рапър, известен под името Езхел, бе изпратен в затвора вчера по обвинение в подстрекаване към употреба на наркотици в някои от песните си, съобщава АФП, като се позовава на информация във в."Хюриет".

28-годишният изпълнител на име Серджан Ипекчиоглу е бил задържан в сряда в Истанбул и поставен под арест вчера по обвинение в "подстрекаване към употреба на наркотици".

Снощи хаштагът #FreeEzhel /освободете Езхел/ бе един от най-споделяните в Туитър в Турция.

Противниците на управляващата Партия на справедливостта и развитието редовно изразяват опасение, че страната може да направи завой към консервативна ислямска система.

Опозицията редовно обвинява президента Реджеп Тайип Ердоган в авторитарен уклон и че поставя под натиск света на изкуството по-специално чрез разрастването на чистките, предприети след опита за преврат от юли 2016 г. Над 140 000 души бяха уволнени или временно отстранени от работа, а над 50 000 бяха изпратени в затвора, а много медии бяха закрити в рамките на мащабните чистки.

В началото на годината в Турция избухна полемика след публикуването на списък с 208 песни, забранени за разпространение през 2016 г. от държавната компания за радио и телевизия ТРТ.

Компанията се защити, като заяви, че не става дума "да се отстраняват творци", а само да се спазва законът, който забранява съдържание, насърчаващо да се пуши, пие алкохол или разпространяващо "терористична пропаганда".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа