Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал сайта на МОН преди две години

Снимка: Архив

20-годишният компютърен специалист, арестуван във връзка с безпрецедентната кибератака срещу системите на Националната агенция по приходите, и преди е атакувал държавни институции, съобщава bTV.

През 2017 г., още като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като даже от ведомството поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

Към момента хакерът на име Кристиян работи в столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи. Бил е задържан на работното си място. Няма криминално досие.

Продължава изясняването на подробности около атаката срещу НАП, включително дали зад нея стои цял екип от хакери и дали им е помогнал вътрешен човек.

Въпросният случай е от май 2017 г. Тогава Кристиян разказа пред "Господари на ефира", че от известно време се занимава с т.нар. penetration tеsting и в свой личен проект решил да провери дали личните данни, с които работи министерството, са защитени.

Според младежа, "всеки човек, който има елементарни познания по програмиране или кибер сигурност" би могъл да пробие сайта на МОН, както е направил той и то в рамките на 1-2 часа. В сървърите на министерството "се съхранява строго конфиденциална информация - лични данни, счетоводство, ведомости, банкови сметки, разплащателни сметки, няколко европроекта и всякаква такава информация, до която не би трябвало всеки човек с елементарни познания в тази област (кибер сигурност) да има достъп до нея", поясни момчето.

Ученикът разказа, че с няколко клика може да бъде променена информацията. На кадрите, които е съхранил младежът, се виждаха и данни за премиера Бойко Борисов и предшественика му Огнян Герджиков.

След като е успял да пробие системата на министерството, Кристиян се е свързал с институцията, разказал за случилото се и е предал цялата информация, с която разполагал. "Но горе-долу месец след това няма никакъв резултат", разказа още ученикът пред "Господарите".

От "Господари на ефира" се срещнаха и със зам.-министъра на образованието Деница Сачева, която благодари за сигнала и увери, че институцията ще извърши проверка и ако има данни за нарушения, отговорните служители ще бъдат санкционирани. Сачева подчерта, че Кристиян ще бъде поканен да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията в МОН.

Коментари

Задължително поле