Арестуваха педофила след публикацията в “Труд” (обзор)

Срещу Даниел Ериксон-Хъл са постъпили сигнали, че е блудствал с деца у нас

С прокурорско разпореждане е вкаран в ареста за 72 часа

След публикация в “Труд” полицията задържа английски пастор за блудства с деца от ромския кв. „Надежда” в Сливен. 44-годишния Даниел Ериксон-Хъл, който е излежал 15-месечна присъда за педофилия в родината си Великобритания, бил арестуван вчера рано сутринта. Според източници на “Труд” срещу него били постъпили сигнали, че е посягал на малолетни деца от квартала. Информацията бе потвърдена от говорителя на Окръжната прокуратура Ваня Белева. Образувано е досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура. С прокурорско разпореждане той ще остане в ареста за 72 часа. Осигурен е преводач. Засега повече подробности за случая не се съобщават, заради тайната на разследването.

Както вчера в. “Труд” съобщи Даниел Ериксон-Хъл се е укривал два пъти от правосъдието във Великобритания. И двата пъти е бягал в България, където кръщавал деца, въпреки че има забрана за общуване с малолетни.

Срещу него са били издадени две европейски заповеди за арест. Първата е от края на 2016 г. Британските власти са съобщили, че издирват английския гражданин, тъй като не се явил на съдебния процес срещу него по обвинения за сексуална експлоатация на деца и детска порнография и за компютърни престъпления. Бил е пуснат под гаранция по време на процеса, която той нарушил и се укрил в България. С решение на Окръжния съд в Сливен пасторът бе издирен, установен и задържан по време на проповед в сливенското с. Самуилово. През ноември 2016 г. е бил екстрадиран в родината си.

След като излежал присъдата си там, той отново се появил в България. През 2018 година пак била издадена европейска заповед за арест. Този път Великобритания издирвала поданика си за това, че е нарушил местните закони, като не е регистрирал в 3-дневен срок адреса на местоживеене и личните си данни. Тогава съдът не е превел в изпълнение европейската заповед, тъй като по българското законодателство престъплението, за което е бил издирван от Великобритания, не е престъпление, нито е нарушение на българските закони.

Даниел Ериксон-Хъл се установил в 30-хилядното ромско гето в Сливен, на ул. “Кара Кольо”. На това място живеят най-бедните жители на махалата. Източници от квартала съобщиха, че пасторът си купил къща. Сестра му също е била забелязвана там. Твърди се, че даже успяла да завърже сантиментална връзка с някакъв младеж. Хъл бил приет добре сред общността. Някои от жителите го обожавали, защото бил щедър, раздавал пари, подаръци, различни вещи. Информацията за пастора в квартала също е оскъдна, тъй като хората, които го познавали отблизо, му имали доверие, считали го за приятел и не говорят много за него пред чужди хора.

Пред 3-4 години, докато пасторът пребивавал в сливенското с. Самуилово в имот под наем, негови съседи подадоха оплакване, че той подозрително общувал предимно с деца. Съмненията за посегателства спрямо деца обаче не бяха доказани заради противоречиви показания. До образуване на дело не се стигна и случаят не влезе в съда.

“Вероятно той сега няма да бъде екстрадиран, тъй като няма искане от Великобритания, след като си е излежал присъдата там. А и ако се докаже, че е извършил престъпление в България, той ще бъде съден у нас”, коментираха вчера запознати със случая.

 

Наглост

Пускал е десетки клипове с хлапета

От момента на пристигането си в България Даниел Ериксон-Хъл е качвал в интернет десетки видеоклипове с деца. Всичкото това той е правел, въпреки забраната да доближава малолетни, наложена му във Великобритания, както и че е определен от съда на Острова като “опасен”. “Този човек (Даниел Хъл) така дълбоко е обсебил ромите, че те го възприемат като техен брат и го защитават с всички сили”, разказа журналистът Пол Кениън от Би Би Си 4.От лондонската полиция коментираха, че са “ужасени” от факта, че педофилът контактува необезпокоявано с деца в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право