Армията търси 2500 резервисти Догодина може да вдигнат заплатите в армията

Увеличаване на заплатите в армията ще спре отлива на хора и ще привлече нови мераклии за служба.

МО не се е отказало да възстанови висшето военно-въздушно училище

Близо 2500 доброволни резервисти не достигат, за да попълнят състава на войската. Това става ясно от отговор на депутатско питане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Според него, като се прибягват и 5600 незаети места във войсковите формирования, общо незаетите длъжности за офицери, сержанти и войници стават 8100. Поради тази причина МО е разработило план за преодоляване на проблема. Мерките, заложени в него, целят постигане на ефект, който да доведе до задържане на личния състав и да повиши мотивацията за служба, става ясно още от отговора. До 2018 г. трябва да се създадат условия за назначаването на 1300 души, след което до 2022 г. трябва да бъдат приемани по 800 мераклии всяка година. Друга мярка пък предвижда парите за личен състав да се отпускат по списъчен състав, както е било преди, тоест, колкото трябва да е числеността на армията. А не както е сега – по щатен състав. Това не позволява на командирите да назначават нови хора, тъй като средства се дават само за тези, които в момента служат.

Друга мярка пък предвижда да се увеличи базата за изчисляване на заплатите на военните. Това обаче може да стане само със Закона за държавния бюджет за догодина. В момента базата е 380 лв. и не е променяна от 2009 г. Една от идеите е да се обвърже с минималната работна заплата, която сега е 460 лв. или със средната в обществения сектор.

Ръководството на министерството не се е отказало да търси положителен отговор на въпроса за възстановяване на висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия. Според Каракачанов в документите за оценяване и акредитация има пропуски, които трябва да се отстранят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. „Според него, като се прибягват и 5600 незаети места във войсковите формирования, общо незаетите длъжности за офицери, сержанти и войници стават 8100.“ Прибавят,а не прибягват.Прибягват на прибежки. И де ги тия толкова мераклии за служба? Щели да отпущат по списъчен състав парите.Ами те чатаджиите в МО това и чакат.Наш те хора да продължат да лапат.А в строя местата оредяват.

  2. Всичката Мара втасала, сал с военновъздушното не сколасала?! Тези съвсем заживяха (полетяха) във виртуална реалност?!

  3. заплатите на военните я ги вдигнат, я не, ама заплатите на депутатите със сигурнокт ще ги взигнат или по точно – ще си ги вдигнат. пък армията – кучета я яли, нас ни пази нато, армия не ни трябва!

  4. да хванат луджев и другия седераст – стоян ганев дет предаде списъка с разузнавачите, да пълнят запаса….

  5. Само пишат и бърборят,глупости.Трябва действия а не празни приказки.Имало свободни места,а ми кой го направи хаоса в Армията.А сега как ще върнете съмочуствието на армията.

  6. Каракачанв има невероятен екип от специалисти, воглаве с него. Той самият е потомствен доносник, дясната му ръка е дезертьор, който много обича да тръби какъв родолюбец и войскар е и как собственоръчно е спасил всички паметници… Екип за чудо и приказ! Войската ще цъфне и върже с тия!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.