Арнаудова за конете в Осоговската планина: Започваме разследване, вероятно субсидиите не са ползвани по предназначение от собственика

Във вчерашния ден прокуратурата в Кюстендил се самосезира и разпореди спешна проверка, в рамките на няколко часа бяха събрани достатъчно данни и в късните следобедни часове вчера районната прокуратура започна досъдебно производство, разпореди извършване на процесуално-следствени действия за престъпления от общ характер, за проявена жестокост към гръбначни животни и противозаконно причиняване на тяхната смърт. Това коментира пред БНТ Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор по случая с бедстващите коне.

Към този момент не можем да съобщим, че ще започнем оглед на местопроизшествие, това е планирано действие и необходимо, но метеорологичните условия в момента не позволяват, обясни Арнаудова.

Независимо от това още вчера са започнали разпити на свидетели, включително и на ветеринарният лекар , ангажиран с медицинската грижата за тях, обясни тя.

"Една основна линия, поставена от наблюдаващия прокурор, е установявана на това дали е налице и злоупотреба със средства на ЕС", каза Арнаудова.

По отношение на собственика Пищалов, тя обясни, че няма снети писмени обяснения от него все още и не знаят неговата позиция - той е призован днес в прокуратурата.

"Очевидно е, че тези субсидии, според нас, на пръв поглед, че най-вероятно тези субсидии не са били ползвани по предназначение. Изиска ли сме информация от държавен фонд "Земеделие". Тепърва ще установим въз основа на какви документи е била предоставена тази субсидия, извършвани ли са регулярни проверки и съставяни ли са били документи с невярно съдържание, защото това е напълно възможна хипотеза", каза говорителят на главния прокурор.

Коментари

Задължително поле