„Аромат на липи“ за живота на емигрантите в САЩ

Тончо Токмакчиев, Иван Бърнев и Иван Петрушинов в „Аромат на липи“.

Нов български филм тръгва по кината от петък

Йоана Буковска и Тончо Токмакчиев нищят проблемите на нашенци зад граница

Първи български филм, сниман изцяло в Америка

Новата комедийна драма "Аромат на липа" тръгва премиерно по кината в цялата страна на 27 октомври. Продукцията е дебют на режисьорката Сиси Денкова и е първият български игрален филм, създаден изцяло в САЩ.

„Аромат на липа" разказва историята на Стефан, който пристига в Мемфис, в САЩ, с чисто нова зелена карта, със своята американска мечта и с идеята бързо да изпрати пари на майка си в България. Среща се с Дима и Георги, които са домакини и своеобразни тартори на малко общество от български имигранти в Америка.

Взаимоотношенията между всички тях пораждат неминуемите комедийно-драматични ситуации. Докато Стефан се опитва да си намери хубава работа и да се адаптира в Америка, историята ни среща и с вълненията и характерите на други гастарбайтери от България.

Рени Врангова, Албена Колева и Албена Михова

Филмът "Аромат на липа" преобръща културната практика американски филми да се снимат в България. Това е български филм заснет в САЩ, с американски екип и български кастинг. В ролите на имигранти в Мемфис, Тенеси влизат актьори като Иван Бърнев, Йоана Буковска, Тончо Токмакчиев, Албена Колева, Албена Михова, Рени Врангова, Иван Петрушинов, Георги Златарев и др. Една от големите български теми на последните 25 години е съдбата на милионите емигранти от България по света. Пълнометражният дебют на Цветана "Сиси" Денкова предлага човешки поглед към универсална история свързана с трудностите, сполуките, изпитанията.

Преди да посрещне своите зрители на редовни прожекции в кината в България, филмът беше показан на кинофоруми като Cinequest Film & Creativity Festival в Сан Хосе, Калифорния, Международния София филм фест и фестивала на българското кино "Златна роза" във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино