Малтийските военни спасиха повече от 200 мигранти

Емилия Кларк: Нямам време за връзки Актрисата от „Игра на тронове” не се смята за фатална жена

6 547 деца са били записани в детските градини в област Велико Търново през учебната 2018/2019 г. Педагогическият персонал, зает в детските градини, е 601 души

Най-малко 19 ученици са загинали при пожар в Индия

Мъж преби и ограби 77-годишен жител на Червен бряг в дома му

Мария Илиева и Любо Киров предизвикаха фурор в Благоевград

Почивка за стомаха

Доналд Тръмп пристигна на посещение в Япония

36-годишен мъж е загинал при пожар в Плевенско

МВнР: Няма български граждани сред пострадалите след експлозията на пешеходната улица във френския град Лион

Военен хеликоптер катастрофира в Афганистан

„Отмъстителите: Краят” диша във врата на „Аватар” С над 2,6 милиарда долара глобални приходи

Планински спасители намериха деца в добро здравословно състояние, изгубили се в Лозенска планина

Касовият бон от скандалния ресторант на остров Миконос се оказа редовен

Апаши се спасяват през дупка в закона Принудителен труд да смени безсмислените глоби за леки престъпления

Архиви и учени говорят за Смирненски

В Софийския университет започна Национална научна конференция „Светове и утопии”, посветена на 120 години от рождението на Христо Смирненски. Събитието беше открито на 13 ноември от Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, като преди това той откри изложба в Университетската библиотека, дело на Института за литература към БАН. Той говори за незавидната орисия на къщата-музей „Христо Смирненски” на ул. „Овчо поле” 116, която от 1959 г. е превърната в музей, но от 2004 г. е затворена. С помощта на Министерство на културата преди месец започна нейният ремонт. „Надявам се, че през следващата година къщата да добие достоен за патрона си вид. Въпреки краткия си престой на земята, Смирненски ни оставя огромно литературно наследство в 8 тома. Развитието на неговия безспорен талант е възходящо и само можем да съжаляваме за многото неродени шедьоври… Творбите му завинаги ще останат в Златния фонд на българското слово” – каза поетът Атанас Капралов.

„Надявам се че тази изложба ще бъде притегателен център за студентите и всички читатели, които посещават библиотеката” – обобщи Анна Ангелова – директор на библиотеката. За експозицията говориха още Александра Антонова (БАН) и Румяна Алексиева (БАН). Архивът на Смирненски съдържа 339 единици: биографични мватериали, творчески и илюстративни материали, кореспонденцията му, мемоари, както и любопитна сбирка от книги, негово притежание. Посетителите могат да видят ръкописи на стихотворения, писма и картички от и до Смирненски, негови карикатури и снимки с приятели, свидетелството му за раждане и студентската му книжка, първи и втори издания на негови книги.
Конференцията се водеше от Кристина Йорданова (СУ), а доклади изнесоха: Михаил Неделчев (НБУ), Ирен Александрова (СУ), Мариана Минева (Втора английска гимназия), Йордан Ефтимов (НБУ), Морис Фадел (НБУ), Петър Велчев, Йордан Нанчев, Татяна Ичевска (ПУ), Вера Хинчева (БАН), Мария Огойска (НБУ), Дечка Чавдарова (ШУ), Марин Бодаков (СУ), Клео Протохристова (ПУ), Венцеслав Шолце (СУ).

На 14 ноември конференцията продължава, а от 17,30 ч. същия ден ще бъде открита още една изложба с предмети и архивни документи на Смирненски, разположена в къща-музей „Никола Вапцаров”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.