Архитекти с шантави идеи за басейн, паркинг и ботаническа градина за ремонта на "Нотр Дам"

Франция получава странни предложения за това как да изглежда покривът на катедралата "Нотр Дам" след пожара, който го изпепели, предаде БГНЕС.

Сред най-оригиналните предложения на архитекти е идеята на компания от Швеция "Ulf Mejergren Architects", която предлага на мястото на изгорелия дървен покрив да има плувен басейн. Компанията посочва, че басейнът ще е отворен за граждани и ще бъде "място за медитация с неподражаема гледка към Париж". Статуите на 12-те апостоли, които бяха спасени от пожара, ще бъдат върнати около басейна и ще "бдят' над къпещите се в него.

Фирма на архитекти от Париж пък предлага изгорелият дървен връх да бъде заменен със стъклен, а покривът да е направен от соларни панели. Според компанията "Vincent Callebaut Architectures" това ще превърне ремонтирания "Нотр Дам" в "сграда на позитивната енергия", ще бъде пример за екоинженерство и ще покаже колко напредничава е католическата църква.

Архитектът Александър Часанг предложил на покрива на "Нотр Дам" да бъде изграден многоетажен паркинг за автомобили. Така катедралата щяла да "олицетворява нашата ера".

Предложения правят не само архитекти. Една от най-тиражираните идеи на граждани е на покрива на "Нотр Дам" да се направи ботаническа градина.

Коментари

Задължително поле